Datum raspisivanja predsedničkih izbora do subote

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2004.

12:58

Default images

Predsednik Skupštine Srbije i vršilac dužnosti predsednika republike, Predrag Marković, održao je u utorak konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa u parlamentu, o datumu raspisivanja predsedničkih izbora: “U četvrtak ili u subotu ću, pošto mi je još ostalo da upoznam predsednika Vlade sa tumačenjima, odrediti datum kada će biti raspisani izbori, ne kada će biti održani, kao što su prenosile neke novine”, kazao je Marković.

Marković se prethodno konsultovao sa predsednikom Ustavnog suda Srbije Slobodanom Vučetićem. “Predmet razgovora su bile dileme oko rokova”, kaže Vučetić i objašnjava da su pravne praznine popunjene zakonom, koji je usvojen pre petnaestak dana: “Treba voditi računa o činjenici da Ustav ne toleriše dugo trajanje stanja u kome Srbija nema predsednika. Izbori bi mogli da budu održani u roku od 60 dana od dana njihovog raspisivanja, a ne u roku od 90 dana, što zakon dozvoljava, prosto zato što bi to bilo u skladu sa ustavnom intencijom, koja, na jednom mestu, jedna ustavna odredba, govori o roku od 60 dana, doduše u jednoj sličnoj situaciji, koja nije istovetna sa postojećom, ali ta ustavna odredba je indikativna i treba o njoj voditi računa”, kazao je Vučetić.

Vučetić kaže da sa Markovićem nije razgovarao o raspisivanju lokalnih izbora: “To valjda nije ni pokrenuto kao neko pitanje, to je stvar Skupštine i njene zakonodavne inicijative ili nekih političkih ocena”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: