Počelo suđenje za zločin na "Ovčari"

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2004.

08:39

Default images

Suđenjem šestorici optuženih za ratni zločin nad 192 ratna zarobljenika na Ovčari u utorak je počelo prvo suđenje za ovo krivično delo pred Specijalnim sudom u Beogradu. Prvooptuženi Miroljub Vujović negirao je, kao i pred istražnim sudijom, navode optužnice koja ga, kao bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane Vukovara, tereti za organizovanje i naređivanje ubijanja, kao i streljanje ratnih zarobljenika. Vujović je rekao kako mu je sve “namešteno”. Prebacio je odgovornost na bivšu Kontraobaveštajnu službu i JNA, odnosno Aleksandra Vasiljevića, bivšeg šefa KOS-a, koji je, svedočeći protiv Slobodana Miloševića u Hagu, doprineo razotkrivanju zločina na Ovčari. “Bio sam samo jednom na Ovčari, 19. novembra, ali iz radoznalosti. Znate kako je to kada želite da vidite protiv koga ste ratovali, a nekada ste sa njima menjali devojke, igrali klikere”, rekao je Vujović. On je rekao da su na Ovčari u hangarima bili zatvoreni ratni zarobljenici koje su čuvali vojnici JNA. On je rekao da se streljanje ratnih zarobljenika u Ovčari nije dogodilo u noći između 20. i 21. novembra, kako piše u optužnici, već noć ranije, a o zločinu je čuo posle deset dana.

Pre Vujovićevog svedočenja, zamenik okružnog javnog tužioca Dušan Knežević pročitao je u celosti optužnicu, navodeći poimenično sve identifikovane žrtve. Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je to važno zato što u sudnici nema glasa žrtava: “Nama predstoji, odavde iz Beograda, da se pobrinemo o tome da se glas žrtava i oštećenih ovde čuje i da vidimo kako ćemo da dođemo do te pravde. Zadatak suda je da izrekne pravdu i za optužene i za žrtve, a naša neka obaveza jeste u ovim situacijama da pre svega zastupamo pravdu za žrtve”, kazala je Kandić.

Sudsko veće kojim predsedava Vesko Krstajić odlučilo je da se razdvoji krivični postupak protiv optuženog Mirka Vojnovića, koji je preminuo juče u Novom Sadu od posledica zadobijenih prilikom pokušaja samoubistva.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem preostale petorice optuženih – Stanka Vujanovića, Jovice Perića, Ivana Atanasijevića, Predraga Madžarca i Milana Vojnovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: