Održan prvi sastanak Radne grupe za nestale

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2004.

08:38

Default images

U utorak je u Prištini održan prvi sastanak delegacija Beograda i Prištine posvećen rešavanju pitanja nestalih osoba. Kako za B92 javlja novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić, predsedavajući Radne grupe za nestale Fransoa Stam izjavio je posle sastanka održanog u sedištu UNMIK da pitanje nestalih nije političko pitanje, ali da može biti ispolitizovano. “Želeli smo da to izbegnemo i drago mi je da smo uspeli. Današnji sastanak je imao uvodni karakter i protekao je u veoma pozitivnoj i korektnoj atmosferi. To je pitanje humanitarne prirode i ogromna odgovornost je na obe strane da pokažu ozbiljan interes za rad kako bi to pitanje bilo rešeno. Taj proces je u tesnoj vezi s procesom pomirenja i veoma je važno da to pitanje bude rešeno", izjavio je Stam. On je rekao da nijedna od delegacija nije uslovljavala rad i da će na osnovu specifičnog poslovnika biti utvrđen dnevni red sledećeg susreta, koji će biti održan u Beogradu krajem aprila i za koji su obe delegacije predložile teme. Stam kaže da je priroda sastava delegacija takva da predstavlja vlasti obe strane koje su nekada bile u konfliktu, što je veoma važno za nalaženje mehanizama za rešavanje tog pitanja.

“Mi smo obećali punu spremnost da učinimo sve što je u našoj moći da se pitanje kidnapovanih i nestalih tretira kao prioritet”, izjavio je posle sastanka šef beogradske delegacije Vladimir Božović: “Ono što je važan zaključak sastanka, jeste da su naš interes nestali i kidnapovani, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo kakvu drugu pripadnost i ono što je još važno jeste da je sastanak protekao u tom dobrom duhu razumevanja problema i da smo postavili prioritet da od svih nas, porodice nestalih i kidnapovanih zahtevaju punu mobilnost i odgovornost, jer oni traže samo jedan jedni odgovor na vrlo prosto pitanje: gde su njihovi najmiliji”.

Prema podacima Međunarodnog Crvenog krsta, 3.200 lica vodi kao nestalo na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. Stam je rekao da je svestan da se podaci prištinske i beogradske delegacije razlikuju, ali je naglasio da će Radna grupa nastaviti rad na objedinjavanju spiska.

Zbog specifične problematike, delovi sadržaja razgovora biće poverljivi kako bi bile zaštićene porodice nestalih, rekao je Stam i dodao da je za obelodanjivanje informacija sa sastanka Radne grupe, prema ranije utvrđenim pravilima, ovlašćen samo predsedavajući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: