Janjić: Kantoni zasnovani na decentralizaciji Kosova

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.03.2004.

14:50

Default images

Koordinator Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, ocenio je u ponedeljak da je plan o kantonima na Kosovu u suštini zasnovan na decentralizaciji pokrajine, koja ne može da se odvija bez Beograda i srpske zajednice. Na tribini Pres kluba Medija centra u Beogradu, posvećenoj Kosovu, Janjić je rekao da je decentralizaciju vlasti u pokrajini Savet Evrope odredio još za vreme mandata Mihaela Štajnera dok je bio na mestu šefa UNMIK-a, a koji je nije ispoštovao. "I tu je panika međunarodne zajednice kada se pominje kantonizacija na Kosovu i formiranje entiteta", rekao je Janjić, dodajući da je premijer Srbije Vojislav Koštunica, navodeći u ekspozeu entitete i kantonizaciju mislio na već prihvaćene oblike u Bosni i Hercegovini koja je podeljena na kantone i sastavljena od dva entiteta.

Janjić smatra da se decentralizacija vlasti mora vratiti u pregovarački proces o Kosovu i da bude predmet razgovora između Beograda, lokalnog stanovništva i UNMIK-a. "Nema generalnih izbora (na Kosovu) ukoliko nema decentralizacije, a sadašnji šef UNMIK-a, Hari Holkeri, sa tim već sada mora da računa i uspostavi regularan kanal saradnje sa Beogradom", rekao je on.

Smatrajući da je Kosovo iz "šovinističke optike" Srba i Albanaca izgubljeno, Janjić je kazao da niko ne može da proglasi njegovu nezavisnost ukoliko i Beograd ne učestvuje u tome.

Za Janjića je, kada se radi o integraciji ovog dela Balkana u Evropu, najrazumniji slogan "Srbija, Crna Gora i Kosovo u EU", upozorivši da to ne može da se dogodi pre 2015. godine, ali da je pre te godine opasno skrivanje pitanja statusa Kosova pod tepih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: