Markovićev iskaz policiji izuzet iz predmeta

Izvor: B92

Petak, 27.02.2004.

16:33

Default images

Sudsko veće Specijalnog suda u slučaju Ivan Stambolić i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, odlučilo je u petak da se iz sudskih spisa izdvoji zapisnik sa policijskog saslušanja bivšeg šefa DB-a, Radomira Markovića, kada je on priznao svoje učešće u izvršenju krivičnih dela. Odluka znači da se taj iskaz ne može koristiti u daljem postupku. Obrazlažući odluku, predsednik sudskog veća, Dragoljub Albijanić, naveo je da je u zapisniku izjave Markovića konstativano da je njemu obećan status svedoka saradnika i da je izjava uzeta na način koji nije u skladu sa zakonom.

Advokat porodice Stambolić, Nikola Barović, kaže da odluka sudskog veća vodi taj proces ka ‘sindromu Bagzi’, odnosno, kako je naveo, zbog nesmotrenosti suda jedan od glavnih zločinaca će ostati van dometa pravde: "Mislim da sud nije imao osnova za takvo rešenje, jer u samom zapisniku okrivljeni Marković kaže da se sam javio da bi dao tu izjavu koja je sporna i koja je sada izdvojena. Tužilac je najavio da će uložiti žalbu. Na žalost, žrtve državnih institucija nemaju pravo da se žale na odluke državnih institucija kada donse odluke koje vređaju njihova prava."

U procesu u petak svedočio je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković koji je negirao da je učestvovao u pripremi atentata na Vuka Draškovića u Budvi u junu 2000. godine. Pavković se tereti da je izdao usmeno naređenje tadašnjem komandantu Ratne mornarice admiralu, Milanu Zecu, da se pripadnicima Državne bezbednosti, na tajnom zadatku u Crnoj Gori, daju sanitetsko vozilo, vojne uniforme i smeštaj u kasarni u Tivtu. U optužnici se navodi da su ti pripadnici DB-a, kasnije pokušali da ubiju Draškovića. Pavković je naveo da je po naređenju Slobodana Miloševića rekao admiralu Zecu da organizuje prevoz za pripadnike DB-a, ali da nikako nije mogao da zna šta su oni planirali. Pavković je naveo da iza njegovog hapšenja tokom vanrednog stanja u Srbiji stoji politička odluka da se drži u pritvoru dok ne stigne optužnica Haškog tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: