Petak dan žalosti u BiH, konferencija nastavila rad

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2004.

13:42

Default images

Učesnici konferencije u Mostaru, na kojoj je trebalo da učestvuje Boris Trajkovski,  minutom ćutanja odali su počast poginulima, i nastavili rad, prenosi novinar B92, Daniel Bukumirović. Prve nezvanične informacije o padu aviona došle su u kongresni centar pet minuta pre samog početka konferencije. Organizatori su morali vrlo brzo da odluče o tome da li će se konferencija uopšte i održati. Nakon kratkih konsultacija Predsedništva BiH, odlučeno je da se konferencija održi. Na samom početku, Adnan Terzić, predsedavajući Veća ministara BiH, rekao je da su svi potreseni zbog vesti o tragediji makedonske delegacije, ali da su organizatori dobro postupili što su odlučili da nastave s radom, "jer život se nastavlja i mora se pokušati povezati poslovni svet, zadržati poslovni duh konferencije." Ova izjava je izazvala burne reakcije, pre svega stranih diplomata i investitora koji nisu razumeli taj potez.

Predsedništvo BiH proglasilo je petak, 27. februar, danom žalosti zbog avionske nesreće u kojoj je poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski, saopštio je na konferenciji za novinare predsedavajući predsedništva BiH Dragan Čović. "Pre svega želim da izrazim saučešće porodici Trajkovski, Vladi Makedonije i svim građanima Makedonije. Izgubili smo dragog prijatelja, koji je s nama danas trebalo da deli radost ove konferencije u Mostaru", rekao je Čović. On je rekao da su organizatori bili u velikoj dilemi. "Bili smo u dilemi da li da nastavimo rad ili prekinemo konferenciju. Odlučili smo da upravo zbog Borisa Trajkovskog, koji s nama učetsvovao u pripremi događaja, ipak nastavimo radom", rekao je Čović. On je dodao da je otkazana samo plenarna sednica u petak, dok će privrednici održati svoje radne grupe. Čović je istakao da su svi kulturni i zabavni programi koji su pripremljeni za više od 2.000 gostiju konferencije, a koji je trebalo da budu održani u četvrtak uveče u Mostaru, otkazani.

Međunarodni predstavnik za BiH Pedi Ešdaun izjavio je da zna za dilemu Predsedništva BiH, kao organizatora, ali da veruje da odluka ispravna. “Ovo je konferencija nade, a naše misli su u ovom trenutku s porodicom Borisa Trajkovskog", rekao je Ešdaun u Mostaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: