Predsednik Makedonije poginuo u avionskoj nesreći kod Mostara

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2004.

10:10

Default images

Predsednik Makedonije Boris Trajkovski i još osam osoba poginuli su u četvrtak u avionskoj nesreći, 50 kilometara od Mostara. Avion makedonskog predsednika se srušio u četvrtak ujutru, iz SFOR-a su potvrdili da su kontakt izgubili u osam ujutru. Potraga za srušenim avionom prekinuta je u četvrtak oko 18 sati i biće nastavljena ujutro, saopštila je Služba za traganje BiH. Pripadnici policija Republike Srpske i Federacije BiH, Evropske policijske misije (EUPM), SFOR-a i Civilne zaštite nisu do večeras locirali mesto na kojem se srušio avion. Današnja potraga bila je otežana nepristupačnim terenom, lošim vremenskim uslovima i činjenicom da je to područje tokom rata minirano. Zbog loših vremenskih uslova pripadnici SFOR-a nisu mogli da iz helikoptera lociraju mesto nesreće. Pretraživanje terena otežavaju nepristupačan teren, izuzetno loši vremenski uslovi, i mine zaostale iz rata.

Portparol SFOR-a Dejvid Saliven izjavio je večeras da će helikopteri Multinacionalnih snaga i oružanih snaga u BiH početi potragu iz vazduha kada to dozvole vremenske prilike. Saliven je rekao da danas nisu pronađeni nikakvi delovi srušenog aviona, niti tela nastradalih članova makedonske delegacije.

MUP RS večeras je saopštio da je na područje Berkovića uputio dodatne policijske jedinice i pse tragače, koji bi trebalo da se uključe u potragu. Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH imenovala je glavnog istražioca i njegove pomoćnike koji bi trebalo da provedu istragu o uzrocima pada aviona.

Uzrok nesreće za sada nije poznat. Jedino što se zna je da je iznad tog dela Hercegovine u trenutku nesreće bilo jako nevreme sa gustom maglom. U Direkciji civilnog vazduhoplovstva u Skoplju tvrde da je avion bio ispravan. Avion, tipa "King er 200", star je oko 25 godina, a pre nekoliko meseci je prinudno sleteo na bečki aerodrom zbog pucanja jednog od prednjih stakala.

U avionu su, pored Trajkovskog, bili i savetnici Dinka Jukovska-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, Mile Krstevski iz MUP-a Makedonije, Boris Velinov i Ace Božinovski iz obezbeđenja predsednika i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski. Oni su putovali u Mostar na Međunarodnu konferenciju o investiranju u BiH.

U Makedoniji je vest o nesreći izazvala šok. Makedonski premijer Branko Crvenkovski vraća se u Skoplje iz Dablina, gde je trebalo da podnese kandidaturu Makedonije za članstvo u EU. U Makedoniji je proglašena trodnevna žalost od pertka, saopšteno je u Skoplju nakon vanredne sednice vlade.

Trajkovski je rođen 25. juna 1956. u Strumici. Završio je Pravni fakultet u Skoplju, specijalizirao je trgovinsko i radno pravo. Studirao je teologiju u SAD. Radio je kao pravnik. Od 1997. je bio savetnik predsednika opštine Kisela voda u Skoplju, a u decembru 1998. je izabran za zamenika ministra spoljnih poslova u Vladi Makedonije. Član je VMRO-DPMNE od 1992, a u drugom krugu predsedničkih izbora 5. decembra 1999, kao kandidat VMRO, izabran je za predsednika Makedonije. Iza sebe je ostavio suprugu Vilmu i kćerku i sina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: