GO SPO za manjinsku vladu uz podršku socijalista, "vođen interesima građana"

Izvor: B92

Nedelja, 15.02.2004.

10:28

Default images

Glavni odbor Srpskog pokreta obnove odlučio je da ta stranka udje u manjinsku vladu sa Demokratskom strankom Srbije, G 17 Plus i Novom Srbijom. Za takvu odluku glasalo ja 168 članova Glavnog odbora, protiv je bilo 30 članova, a dva člana bila su uzdržana. U saopštenju nakon sednice, ističe se da je GO SPO doneo takvu odluku "prvenstveno vodjen interesima gradjana Srbije i potrebe da se što hitnije pristupi rešenju nagomilanih državnih i društvenih problema i kažnjavanju svih zločina i zločinaca od 1990. do 5. oktobra 2000. godine, kao i zločina i kriminalnih radnji posle tog datuma".

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je da nije glasao za ulazak u manjinsku vladu (bio je uzrdržan), budući da je njegov stav poznat, ali da je njegova obaveza da poštuje odluku većine. Drašković je naveo i da je na sednici zaključeno da se SPO odlučio na ulazak u vladu zbog rešavanja gorućih državnih i nacionalnih problema i privodjenja pravdi svih počinilaca zločina od 1990. godine do 5. oktobra 2000. godine, za vreme vlasti Slobodana Miloševića, "kao i posle tog datuma": “Srpski pokret obnove mora da izađe iz vlade, ukoliko naši koalicioni partneri bilo čime budu razvodnjavali ili sprečavali našu odlučnost i obavezu da svi zločini budu razotkriveni, svi zločinci kažnjeni, svi mafijaški poslovi razotkriveni i da se demontira epicentar državnog terorističkog režima Slobodana Miloševića, a to je BIA”, kazao je Drašković.

Visoki funkcioneri Srpskog pokreta obnove, Bojan Dimitrijević i Spasoje Krunić, u obraćanju Glavnom odboru, rekli su da je ulazak SPO-a u Vladu - jedina racionalna mogućnost: “Vlada Srbije, uz našu podršku i naše učešće u toj vladi, mora da bude formirana. Ako to ne bude tako, cena toga su gubici stotina miliona dolara, cena toga je nemogućnost da se usklađuju penzije sa platama, moramo biti odgovorni u ime građana Srbije, u ime naših glasača”, kazao je Bojan Dimitrijević. “Moramo biti prisutni tamo gde se odlučuje, jer ako nas nema neće niko drugi našu muku i naše jade razrešiti. Moramo učiniti sve da budemo u zoni uticaja, jer tamo gde je uticaj, tamo je i odgovornost i rad, tamo će nas čuti. Mi imamo izvanredan poslanički klub, od njih očekujemo, ne treba podvlačiti, vrlo visoku odgovornost”, rekao je Boško Krunić.

Članovi Glavnog odbora zatražili su od Vuka Draškovića da iznese eksplicitan stav o tome da li je za učešće SPO-a u manjinskoj vladi. On je na to odgovorio: “Prozvan sam, a mislim da nije trebalo ni da budem prozvan, ni da govorim. Trebalo je da napravimo pauzu, da se malo odmorimo, pa da nastavimo, ali upućeno mi je pitanje i ja ću dati ovakav odogovor: obaveza je predsednika SPO po Statutu da njegova volja bude ono što je volja Glavnog odbora SPO”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: