Nacionalni savet SCG negira da je saradnja s Hagom zamrznuta

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2004.

18:01

Default images

Nacionalni savet Srbije i Crne Gore za saradnju sa Haškim tribunalom u četvrtak je negirao tvrdnju glavnog tužioca Tribunala Karle del Ponte da je "saradnja s vlastima u Beogradu zamrznuta", navodeći da je SCG ispunila više zahteva Tribunala u proteklom periodu. Povodom jučerašnje izjave Del Ponteove u Briselu da je "saradnja s vlastima u Beogradu zamrznuta" i da je "Beograd sad skrovište za begunce", u saopštenju Nacionalnog saveta SCG za saradnju sa Haškim tribunalom se ocenjuje da se saradnja u vezi sa dokumentima i svedocima "odvija na uobičajen način u skladu s zakonom".

"U pogledu najnovije optužnice protiv četiri generala nije postupano, jer je ona objavljena neposredno pred izbore u Srbiji. Nacionalni savet je zauzeo stanovište da je to pitanje o kome treba da odluči nova Vlada Srbije u skladu s politikom koju usvoji prema Tribunalu", navodi se u saopštenju.

Savet je naglasio da je od prethodne posete Karle del Ponte Beogradu 3. oktobra prošle godine, SCG na osnovu zahteva tužilaštva Tribunala oslobodila 16 lica obaveze čuvanja tajne, čime je omogućeno da oni nesmetano svedoče. Tribunalu je, takođe, dostavljeno 21 obaveštenje o potencijalnim svedocima i devet potvrda o uručenju poziva.

SCG je odgovorila i na 30 zahteva tužilaštva za uvid u državnu dokumentaciju i dostavila, na osnovu odluke Saveta ministara i zaključaka Vlade Srbije, preko 530 dokumenata Vojske SCG, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i drugih državnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: