Osumnjičeni za ratne zločine možda van domašaja Tribunala

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2004.

14:58

Default images

Neki osumnjičeni za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji imaju šanse da izbegnu međunarodnu pravdu, jer Vašington uz jaku podršku Britanaca, pokušava da smanji moć Karle del Ponte, glavnog tužioca Haškog tribunala, piše u tekstu Jana Trejnora koji je objavljen u sredu u britanskom "Gardijanu", prenosi dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić. U sklopu američkih planova da preraspodele moć strana u Tribunalu, prvi put u desetogodišnjoj istoriji suda sudije će biti te koje će određivati ko će sesti na klupu za optuženike.

Prema trvrdnjama izvora, sudije u Tribunalu blokiraju podizanje optužnica koje priprema Karla del Ponte, čekajući na krajnji ishod borbe za vlast, čija posledica može biti i smanjenje broja optuženih kojima će biti suđeno.

Gospoću Del Ponte ljute najnoviji pokušaji da smanje njena ovlašćenja, koji dolaze pošto je razrešenja dužnosti glavnog tužioca suda u Ruandi, prošle godine.

Britanski nacrt Rezolucije SB UN, kome su se usprotivili Rusija, Francuska i Nemačka, pretpostavlja prebacivanje nekih nadležnosti iz ruku Karle del Ponte u ruke sudija u Tribunalu, što će ugroziti slobodu i nezavisnost istraga i rada Tužilaštva u sudu. Kritičari kažu da je potez napad na gospođu Del Ponte zbog njenog odbijanja da se povinuje političkim pritiscima.

Oni kažu da je kancelarija tužioca u proteklih 10 godina stekla veliko iskustvo, a da su sudije u Hagu nekvalifikovane da odluče kome treba suditi, stoji u Trejnorevom tekstu.

Ričard Diker iz Hjuman rajts voča kaže: "Jasno je da je reč o napadu na tužioca. Oni hoće da tužioca stave na veoma kratku uzicu."

Pod pritiskom SAD, Savet bezbednosti je prošle godine odlučio da do 2010. godine zatvori sud za bivšu Jugoslaviju. Gospođa Del Ponte mora da završi sva suđenja do 2008. godine i da podigne optužnice do kraja ove godine.

Ona je već smanjila obim istraga i nada se da će do kraja godine optužiti još oko 25 osumnjičenih.

Ali sudija Teodor Meron, predsednik suda, kaže da neke od tih optužnica mogu biti odbačene, i to ne na osnovu uobičajenog kriterijuma, na osnovu priloženih dokaza (prima facie), već zbog toga što osumnjičeni nisu visoki funkcioneri. "Ako SB UN hoće da sudije preispituju odluke tužilaštva, oni to ne mogu da rade bez jasno određenog mandata," kaže on u intervjuu "Gardijanu". "SB UN je razmatrao mogućnost donošenja dodatne rezolucije koja bi... kojom se želi da sudije.. uzmu u obzir i funkcije (osumnjičenih)."

Od formiranja Tribunala 1993. godine, tužilac je odlučivao o pokretanju istraga i podizanju optužnica. Potom se optužnice prosleđuju sudijama koje odlučuju da li je slučaj za sudnicu.

Administracija Džordža Buša kritična je prema Karli del Ponte. "Amerikanci će biti zadovoljni samo Karadžićem i Mladićem," rekao je izvor iz Tribunala govoreći o dvojici bosanskih Srba koji su još uvek u bekstvu. "Del Ponte je previše nezavisna. Više nikada, u međunarodnom pravu, nećete videti da tolika količina moći pripadne jednoj osobi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: