Novi izbori sve bliži

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2004.

09:52

Default images

Vršilac dužnosti predsednika Srbije Dragan Maršićanin izjavio je u utorak, posle serije razgovora sa šefovima poslaničkih grupa parlamentarnih stranaka, izuzev radikala, da je Srbija sve dalje od formiranja Vlade, a sve bliže parlamentarnim i predsedničkim izborima. Na tu činjenicu posebno je uticala promena stava koalicije Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije, koja je odbila učešće u manjinskoj Vladi. ”Pokazalo se da postoje dijametralni stavovi partija o modelu za formiranje Vlade. U takvim okolnostima i obrtu u stavovima SPO-NS o formiranju Vlade, ostaje nam da u roku od nekoliko dana stranke u dodatnim razgovorima pokušaju da smanje te razlike. Ukoliko se to ne desi, bićemo suočeni s novim izborima i moguće je da ćemo krajem marta ili početkom aprila imati i parlamentarne i predsedničke izbore”, rekao je Maršićanin.

Bez detaljnijeg obrazloženja, lider SPO Vuk Drašković je posle razgovora s Maršićaninom učešće u manjinskoj Vladi uslovio odricanjem Socijalističke partije Srbije od Slobodana Miloševića. On je naveo da je taj stav SPO konačan i da su izbori jedino rešenje. Drašković je odbacio i mogućnost da koalicija čiji je član eventualno, sa socijalistima, podrži vladu DSS i G17 plus. “Kada je reč o SPS, SPO i NS ne mogu prihvatiti podršku manjinskoj Vladi te partije sve dok su na njenom čelu Slobodan Milošević i njegova politika”, kaže Drašković. Na pitanje kako SPS treba da se odrekne Miloševića, Drašković je rekao: "Pitajte njih". On je za Radio-televiziju Srbije izjavio da će većinska Vlada “demokratskih stranaka” biti moguća ako za DS, ali i DSS, interes naroda bude preči od međusobnih sukoba i nepoverenja. Njegov koalicioni partner Velimir Ilić ocenio je da su izbori neminovni jer su se pregovori potpuno iskomplikovali zbog sujeta i stranačkih interesa. On je apelovao na stranke, pre svega na DS i DSS, da popuste i da se dogovore. 

Nakon sednice Predsedništva Demokratske stranke, održane u utorak uveče u Beogradu, novinari su Borisa Tadića pitali da objasni različite stavove koje su on i zamenik predsednika stranke Zoran Živković izneli u vezi s budućnošću pregovora o Vladi i udelu DS u njima. Živković je naveo da DS ostaje pri stavu da treba formirati Vladu svih stranaka "demokratskog bloka" i da je, posle 40 dana pregovora, ta priča završena, dok je Tadić ocenio da zatvaranje vrata za pregovore sa strankama "demokratskog bloka" predstavlja destrukciju. Tadić je novinarima rekao da je Živkovićev stav pogrešno protumačen. "To je politička metafora. Nismo mi ti koji počinjemo razgovore, već oni koji su počeli razgovore na osnovu većeg broja mandata, a to je DSS. Dakle, nama su zatvorena vrata, ne zatvaramo mi vrata za kominikaciju, već nama zatvaraju vrata. Ali, mi se ne guramo u Vladu, spremni smo na to da budemo i opozicija", kaže Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: