Prekinuto suđenje za ubistvo Đinđića

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2004.

09:24

Default images

Nastavak suđenja grupi optuženoj za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, obeležio je u ponedeljak zahtev nekoliko branilaca da bude suspendovan predsednik sudskog Veća, Marko Kljajević, i izuzet predsednik Okružnog suda, Radoslav Baćović. Odgovor predsednika Vrhovnog suda Srbije, Sonje Brkić, koja je nadležna da odluči po ovom pitanju, nije stigao tokom radnog dana, pa je suđenje prekinuto, a nastavak zakazan za utorak. Četvoro advokata odbrane zatražilo je suspenziju Kljajevića zbog navoda iz krivične prijave koju su poneli protiv njega, a na osnovu tvrdnji bivše predsednice Privrednog suda u Beogradu, Milene Arežine, datih u intervjuu nedeljniku "Svedok", krajem prošle godine. Prema navodima ove krivične prijave, Kljajević se tereti da je 6. oktobra 2000. pretio Arežini, i da je uz pomoć jednog od vodja tzv. Zemunskog klana, Mileta Lukovića – Kuma, zahtevao da se registruje firma "Difens", čiji je vlasnik bila Ljiljana Buha.

Jedan od podnosilaca krivične prijave, branilac drugooptuženog, Nenad Vukasović, posle prekida suđenja je rekao: "Kulminacija, kao što ste videli danas, jeste i podnošenje krivične prijave protiv predsednika veća, gospodina Marka Kljajevića, zbog nekih događanja, a o kojima se izjašnjavala gospođa Milena Arežina svojevremeno, u natpisima u štampi. Ja ću samo da vas podsetim da je svojevremeno, za vreme Sablje, ako bi neko bio prozvan u takvom tekstu, nisam siguran da ne bi bio pritvoren, nisam siguran da ne bi bio pozvan makar na informativni razgovor."

Inače, na početku glavnog pretresa, zamenik specijalnog javnog tužioca, Milan Radovanović, zatražio je razdvajanje krivičnog postupka za ubistvo Đinđića od ostalih krivičnih dela navedenih u optužnici. O tome se još nisu izjasnili branioci optuženih, od kojih su neki još na početku suđenja tražili razdvajanje.

Trojica advokata odbrane na suđenju za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića podneli su i krivičnu prijavu protiv specijalnog tužioca, Jovana Prijića, i još nekoliko lica zbog toga što su navodno nezakonito saslušali drugooptuženog Zvezdana Jovanovića. U sudnici se, po prvi put, pojavio i zastupnik oštećene, Ružice Đinđić, advokat Rajko Danilović, koji je u izjavi novinarima ponovo optužio branioce da pokušavaju da opstruišu proces. Advokat Nenad Vukasović odbacio je naknadno ove tvrdnje i poručio da samo traži da sud radi po zakonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: