Baret: Povećana kontrola izvoza robe iz SCG u EU nije negativna mera

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2004.

16:51

Default images

Šef delegacije Evropske komisije za Srbiju i Crnu Goru Džefri Baret izjavio je za B92 da je odluka Komisije o proveri proizvoda koji se izvoze iz Srbije i Crne Gore doneta zbog kontrole funkcionisanja carinskog sistema. Komisija je upozorila sve uvoznike da preduzmu preventivne mere jer administrativno-pravni sistem u SCG ne jamči pouzdano utvrdjivanje porekla robe. Baret navodi da u ovom slučaju ipak nije reč o zabrani trgovine sa zemljama EU. “Ova mera je postala neophodna zbog poteškoća sa kojima se carina susretala u prošlosti prilikom davanja garancije o originalnosti proizvoda. To ne treba da se posmatra kao negativna mera, već kao inicjativa za budućnost koja će ovdašnji carinski sistem dovesti do standarda koji su neophodni za svaku zemlju koja želi da trguje sa Evropskom unijom”, kaže Baret.

U obrazloženju odluke vlasti Evropske Unije pozvale su se i na slučaj "privremene zabrane uvoza šećera" iz Srbije i Crne Gore. Baret naglašava da je i u tom slučaju propust vezan za carinski sistem, koji nije bio dovoljno obučen da prati proces izvoza: “To nije priprema za ukidanje preferencijala za bilo koji poseban proizvod, već se može tumačiti kao upozorenje uvoznicima da preduzmu preventivne mere kada primaju proizvode iz ove zemlje. Suspenzija za šećer još važi i zavisiće od odluke u februaru, jer smo mi otkrili ozbiljne nepravilnosti u funkcionisanju carinskog sistema prilikom izvoza tog proizvoda”, objašnjava Baret.

Načelnik Odseka za spoljnu trgovinu Republičkog zavoda za statistiku Slobodan Vučković kaže za B92 da jedini uslov koji je do sada Srbija i Crna Gora ispunila jeste otvaranje zajedničke carinske kancelarije na nivou državne zajednice: “Ljudi iz carine Crne Gore, odnosno Srbije, čine tu kancelariju i nezvanično njom rukovode. Jedini je njen zadatak da daje uverenja o poreklu robe. Ja mislim da će ovih dana doći neka delegacija iz Evropske komisije, koja treba da vidi da li smo ispunili druge uslove koje oni propisuju za praćenje i utvrđivanje porekla robe”, kazao je Vučković.

On je rekao da će zbog odluke Evropske komsije biti načinjen veliki gubitak za SCG. Kao primer za to Vučković je naveo ukidanje preferencijala na izvoz šećera, gde gubitak prelazi nekoliko miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: