Pojačana kontrola robe iz SCG ne znači ukidanje povlastica

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2004.

20:16

Default images

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić izjavio je da upozorenje Evropske komisije uvoznicima iz EU da proveravaju poreklo robe koji se iz Srbije i Crne Gore uvoze po povlašćenom trgovinskom režimu, ne znači i ukidanje povlašćenog statusa za SCG. Pitić je radiju "Beograd 202" rekao da će konačnu odluku o tome u Evropskoj uniji doneti nakon izveštaja Evropske komisije koja tokom ove nedelje ispituje "funkcionisanje carina SCG na terenu", ali i dodao da bi, ako se pokaže da sistem carinskih zakona "nije profunkcionisao u praksi", povlašćeni status za SCG mogao biti ukinut.

"To nije mera kojom je zabranjen izvoz sa povlasticama, već je vrsta provere koja će nam, ako izveštaj Komisije bude pozitivan, omogućiti da se otklone mere predostrožnosti koje je preporučila Evropska komisija", rekao je Pitić. On je dodao i da država trenutno zbog tih mera, osim u slučaju izvoza šećera, nema gubitaka, ali je dodao i da bi, "ako se pokaže da sistem carinskih zakona nije profunkcionisao u praksi, Evropa mogla da SCG ukine preferencijalni status na izvoz robe na evropsko tržište". Pitić je precizirao da se iz SCG u zemlje EU po povlašćenom režimu izvoze uglavnom poljoprivredni proizvodi poput mleka, mesa i belog luka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: