SPC želi da pregovara sa makedonskim vlastima

Izvor: B92

Petak, 16.01.2004.

17:20

Default images

Problemi u odnosima Srpske i Makedonske pravoslavne crkve, a posle prošlonedeljnog hapšenja vladike Jovana, pored već uobičajenih diskusija o tome da li je crkva u Makedoniji samostalna ili ne, doveli su i do rasprava o mogućim problemima u odnosima Beograda i Skoplja. Predsednik vlade u Skoplju Branko Crvenkovski izjavio je u petak u Podgorici kako je ubeđen da spor Srpske pravoslavne i makedonske crkve neće negativno uticati na odnose dve države: "To je spor koji moraju rešavati crkve među sobom, nadam se, putem pregovora i međusobnog razumevanja. Poslednje odluke Sinoda SPC su pokušaj da se istorija vrati unazad. To, jednostavno, nije moguće. Makedonija je nezavisna, suverena zemlja, MPC je posebna, autokefalna crkva koja ima punu podršku svih svojih vernika i građana i budućnost je u međusobnoj saradnji, a ne u konfrontaciji i negiranju."

Sa druge strane, vladika niški Irinej u izjavi za B92 kaže da predstavnici Srpske pravoslavne crkve žele da pregovaraju sa makedonskim zvaničnicima, jer oni stoje iza tamošnje crkve: "Mi smo hteli našom delegacijom da vrhu makedonske vlasti objasnimo naš stav prema tom pitanju. Što se tiče razgovora sa predstavnicima makedonske crkve, oni su dovoljno dugo trajali i sada ta vrata nisu zatvorena, ali smatramo da se ne može razgovarati večno. S obzirom da znamo da je država iza crkve u Makedoniji, hteli smo da više njih upoznamo sa našim stavom, jer znamo da su oni ti koji odlučuju o svemu ovome."

Sveti sinod SPC-a na zasedanju koje je predviđeno za 22. januar, raspravljaće o odnosima sa makedonskom crkvom potvrdio je za B92 vladika Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: