Čović i Holkeri bez dogovora

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 15.01.2004.

09:44

Default images

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović i šef UNMIK Hari Holkeri u četvrtak nisu postigli dogovor o učešću Srba u radnim grupama za implementaciju standarda za Kosovo. Čović je kao uslov za učešće srpskih predstavnika naveo primenu zajedničkog dokumenta UNMIK-a i SR Jugoslavije: "Taj dokument je dezavuisan i mi se moramo vratiti na poštovanje tog dokumenta, dezavuisao ga je prethodni specijalni predstavnik g. Štajner. Potom projekat decentralizacije vlasti na prostoru Kosova i Metohije – moramo videti kakvi su tu rezultati, kakva su tu rešenja. Zatraženo je i hitno zakazivanje sastanka Visoke radne grupe koja je definisana zajedničkim dokumentom." Čović je dodao i da prenos nadležnosti na privremene institucije na Kosovu ne može biti nastavljen, jer nisu ispoštovani potrebni kriterijumi. "Zajamčena zastupljenost Srba od preko 18 posto u institucijama se ne poštuje, jer su oni uključeni u rad privremenih institucija sa svega tri odsto," rekao je Čović.

Upitan šta misli o odluci poslanika koalicije Povratak da se u skupštini Kosova ne odazovu pozivu da se na godišnjicu slučaja Račak pridruže albanskim kolegama u minutu ćutnje, Čović je rekao da je takav postupak njihovo pravo i da će "vreme pokazati da je Račak bila manipulacija". "U nekoliko navrata u kosovskoj skupštini nisu dali minut ćutanja, kao što je slučaj sa ubistvom dece u Goraždevcu. Žao mi je svih izgubljenih života i pozivam međunarodne medije, pre svega Mišu Glenija i Kristijanu Amanpur, da dođu na KiM i vide kako se tu živi", rekao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: