Konstitutivna sednica parlamenta 27. januara

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2004.

09:19

Default images

Nakon više neuspešnih sastanaka oko toga kakva će biti nova vlada i ko će biti njeni članovi, predstavnici političkih grupacija uspeli su na dvadesetominutnom sastanku da se dogovore oko prve sednice parlamenta. Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće održana 27. januara, a na njoj bi trebalo da budu verifikovani mandati narodnih poslanika i izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta. U konsultacijama predsednice parlamenta Nataše Mićić sa predstavnicima izbornih lista nije učestvovala Srpska radikalna stranka, a kako su učesnici sastanka rekli novinarima, na sastanku nije bilo reči o tome ko bi mogao da bude novi predsednik  Skupštine.

Do prve sednice novog saziva parlamenta biće održan i niz sastanaka o tome da li je za stranke demokratskog bloka prihvatljiv predlog DSS-a o formiranju manjinske vlade koju bi podržala Demokratska stranka. I pored očekivanja da demokrate prihvate njihovu ponudu, Demokratska stranka Srbije ne prekida sa iznošenjem optužbi na račun DS-a. Tako je gostujući u emisiji "Kažiprst" Radija B92 potpredsednik DSS-a Dragan Jočić izjavio da je "novi model manjinske vlade zapravo jedan sanitarni otklon od svih onih koji su na pogrešan način vodili zemlju".

Takva Jočićeva ocena naišla je na oštru kritiku DS-a. Zamenik predsednika te stranke Zoran Živković rekao je agenciji Beta da će od DSS-a, na sastanku koji je zakazan za petak, tražiti objašnjenje za sve iznete optužbe, kao i da će, ukoliko ga ne dobije, tražiti da Glavni odbor odbije predlog DSS-a.

Potpredsednik DS-a Boris Tadić poručio je da napadi na DS moraju prestati odmah. On je rekao da "sve optužbe koje se iznose na račun demokrata predstavljaju pokušaj da se vlada ne formira," kao i produžavanje političke krize u Srbiji. "Niko ne može pozivati DS da da podršku manjinskoj ili većinskoj vladi, a da se istovremeno vrše napadi na DS. Kampanja je prošla, molim kolege iz drugih stranaka da se za trenutak primire. Ovo su pregovori o vladi i vrlo je važno da se svi institucionalno i državotvorno ponašamo u ovom trenutku. Pominjanje reči 'sanitarni kordon' – oko čega? oko DS-a? Nemojte da mi počnemo da upotrebljavamo slične reči oko drugih stranaka, da iznosimo teške reči i očajne podatke o radu drugih stranaka tokom formiranja vlade", rekao je Tadić.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Jočić izjavio je da bi u nastavku stranačkih razgovora trebalo da bude preciziran dogovor predstavnika onih lista koje će činiti buduću manjinsku vladu. Srbija je država bez vladavine prava, kvalitetnih propisa, sa velikom korupcijom i organizovanim kriminalom i tu mora da se uvede red,poručio je potpredsednik DSSa Dragan Jočić. On je dodao i da bi DSS, u novoj vladi, trebalo da pripadnu ministarstva policije i pravde jer je reč o osnovnim polugama države koje moraju da se dovedu u red. Jočić je negirao da je u DSS-u kao ni tokom razgovora s drugim strankama bilo reči o njemu kao kandidatu za ministra policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: