Veoma povoljni krediti EIB nisu izgublenji za SCG

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2004.

18:13

Default images

Veoma povoljni krediti Evropske investicione banke (EIB) od 162 miliona evra SCG nisu "izgubljeni", iako skupština državne zajednice još nije usvojila zakone o njihovom korišćenju, izjavio je u sredu predstavnik te banke. Šef Odeljenja EIB za Zapadni Balkan Masimo Eufemia rekao je dopisniku Bete u Briselu da EIB u Luksemburgu i dalje "stoji iza svoje zvanične odluke o dodeli ovih kredita Srbiji i čeka da ih potvrdi Skupština SCG". Eufemia je predočio da su to krediti sa najpovoljnijim uslovima na svetskom finansijskom tržištu, odobreni uz vrlo nisku kamatu, duge rokove i na više godina odloženi početak otplate.

Skupština državne zajednice na sednici u decembru prošle godine nije usvojila zakone o korišćenju povoljnih kredita EIB za obnovu Beograda, modernizaciju srpskih bolnica i upravljanje elektroenergetskim sistemom, kao ni još nekih pozajmica Svetske banke.

Šef Odeljenja za Zapadni Balkan u EIB je naglasio da "nisu izgubljene" odobrene pozajmice za obnovu Beograda, u iznosu od 90 miliona evra, nabavku opreme i modernizaciju srpskih bolnica, za šta je odobreno 50 miliona evra, kao i 22 miliona evra za pospešenje upravljanja elektroenergetskim sistem Srbije. Ti krediti moraju obavezno biti odobreni u Skupštini SCG i, kako je istakao je Eufemia, u EIB s poverenjem očekuju formiranje nove vlade i parlamenta u Beogradu, zato što su ubeđeni da će SCG idućih nedelja biti u prilici da potvrdi zainteresovanost za te pozajmice EIB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: