Počelo suđenje za ubistvo Ane Lind

Štokholm --

Izvor: B92 Svet
Podeli

Čitanjem optužnice, u Stokholmu je u sredu počelo sudjenje Mijailu Mijailoviću,  optuženom za ubistvo švedske ministarske spoljnih poslova Ane Lind. Tužioci su predstavili DNK-materijal, nož i odeću optuženog, kao i video snimak iz robne kuće ENKO, koji treba da potkrepi tvrdnju da je Mijailović svesno pratio žrtvu. Odbrana je istakla da je Mijailović priznao da je nožem napao Anu Lind, ali da poriče odgovornost za njenu smrt. Popodnevni deo procesa, tokom kojeg je prvi put ispitan i optuženi Mijajlović, pratila je Manuela Peršon i o tome poslala izveštaj za B92.

Mijailo Mijailović je stalno ponavljao da se na dan ubistva osećao jako loše, da je slučajno bio u robnoj kući, da je bio na putu da izađe iz robne kuće, kada je greškom zalutao na prvi sprat, gde je u butiku video Anu Lind. Tada mu je glas u glavi rekao: napadni je i on je napao. “Nisam mogao da se oduprem glasu u mojoj glavi”, rekao je on. Na pitanje tužioca na kom jeziku je glas govorio, Mijailović je odgovorio: na Jugoslovenskom.

U saslušanju koje je nakon pauze izvršio advokat odbrane Mijailović je rekao da se osećao jako loše na dan ubistva i da je generalno uzimao puno lekova za smirenje i spavanje. Na kraju je Mijailović rekao da oseća veliku žalost zbog smrti Ane Lind i da je ona bila jako dobar čovek.

Mijajlović je pristao da svedoči pod uslovom da njegov iskaz ne emituju radio i tv stanice. O velikom interesovanju za proces govori i činjenica da je još sinoć ispred suda obrazovan red zainteresovanih za samo deset mesta u sudskoj galeriji. Suđenje će biti nastavljeno sutra, kada treba da budu saslušani prijateljica Ane Lind, koja je bila pored nje u trenutku napada, lekar koji je izvršio autopsiju leša i ekspert laboratorije za analizu DNK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.