Vlahović: Privatizaciju kontroliše Parlament, izveštaj Saveta pun neistina

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2004.

21:08

Default images

Ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je za B92 da je Agencija za privatizaciju imala nekoliko sastanaka sa Savetom za brobu protiv korupcije i da su tom prilikom predočeni argumentovani dokazi protiv nekih pritužbi koje je Savet naveo u izveštaju o privatizaciji u Srbiji, koji su u utorak objavili neki mediji u Srbiji. Vlahović kaže da Ustavni sud nije oborio ni jednu odredbu Zakona o privatizaciji. On kaže da u izveštaju Saveta postoje navodi koji nisu tačni: “Nije tačno da nema posleprivatizacione kontrole. Mi smo, i Savetu, više puta predočili da Agencija za privatizaciju ima svoje procedure oko kontrole ispunjavanja obaveza kupaca. Pored toga,  nije tačno da su nejasni kriterijumi za utvrđivanje ranga ponuda u tenderskoj privatizaciji. Naprotiv, način utvrđivanja ranga ponuda je veoam jasan, veoma precizam i on je poznat svim učesnicima tendera pre nego što dostavljaju ponudu”, rekao je Vlahović. “Isticanje u izveštaju da je potrebna parlamentarna kontrola jeste prenebregavanje činjenice da ta pralemtnarna kontrola i danas postoji i da je sprovodi Odbor za privatizaciju Skupštine Srbije”.

Vlahović kaže da će u narednom periodu biti održan zajednički sastanak sa članovima Saveta gde će biti dati svi odgovori na primedbe Saveta na pojedinačne procese. On je rekao da su u izveštaju navedeni netačni podaci o privatizaciji Pekabete i Mitrosa iz Sremske Mitrovice: “Moram da podsetim javnost da je Pekabeta uradila privatizaciju u skladu sa prethodnim zakonom i da je Delta postala delimični vlasnike Pekabete tako što je kupovala akcije malih akcionara. Prema tome, ne vidim kakve to veze ima sa Zakonom o privatizaciji i sa tekućim privatizacionom procesima. Pored toga, ovde se navodi da je Mitros iz Sremske Mitrovice prodat Konzorcijumu Krmivoprodukt ‘u bescenje’. Pri tome, niti je privatizacija Mitrosa završena, pregovori su i dalje u toku, niti je privatizacija izvršena tako što je Mitros prodat u bescenje. Ni jednog trenutka se ne pominje da je račun Mitrosa u blokadi, a Mitros ima ogromne obaveze i prema državi i prema drugim poveriocima, da je nekoliko izvršnih sudskih presuda aktivirano, neke hipoteke koje postoje, koje znale prodaju delova imovine Mitrosa, upravo zbog toga što se nalaze u veoma teškoj situaciji”, izjavio je Vlahović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: