Antikorupcijski savet: Privatizacija neustavna, preispitati sve nepravilnosti

Izvor: B92, "Dnevnik"

Utorak, 13.01.2004.

10:19

Default images

Savet za borbu protiv korupcije sačinio je izveštaj o politici i procesu privatizacije u Srbiji u toku prethodne dve godine i dostavio ga premijeru Zoranu Živkoviću i republičkom ministru za privatizaciju Aleksandru Vlahoviću. Prilikom izrade izveštaja analiziran je Zakon o privatizaciji i obavljeno je više razgovora s predstavnicima institucija koje se bave praćenjem procesa privatizacije, razmatrane su predstavke koje su upućene Savetu, a u kojima predstavnici preduzeća ili zaposleni ukazuju na promašaje ili traže poništavanje kupoprodajnog ugovora. Obavljen je i razgovor s ministrom za privredu i privatizaciju Aleksandrom Vlahovićem, direktorom Agencije za privatizaciju Mirkom Cvetkovićem i njihovim saradnicima, a proučena je i dokumentacija koju su ove ustanove dostavile. Izveštaj je sačinila članica Saveta profesor dr Zagorka Golubović, a Savet ga je usvojio, prenosi novosadski Dnevnik od utorka.

Zakon o privatizaciji je suprotan odredbi u članu 56 Ustava Srbije kojim se priznaju različiti oblici svojine: društveni, državni, privatni i zadružni, a neusklađen je i s evropskim standardima, po kojima se prihvataju mešoviti oblici svojinskih odnosa. Dovedena je u pitanje i demokratska koncepcija privatizacije, zaključio je Savet, i to obrazložio time da je privatizacija potpuno podvrgnuta ingerencijama Vlade umesto parlamenta. Na osnovu svih nalaza Savet za borbu protiv korupcije preporučuje da se preispitaju svi slučajevi privatizacije u kojima postoji sumnja da je došlo do povrede zakona. Potrebno je osnažiti ulogu Skupštine Srbije tako što će parlament i nadležna tela obavljati sistemsku kontrolu nad celokupnim procesom privatizacije i da se javnost obaveštava o privatizacijama.

Ceo tekst iz Dnevnika možete pročitati u pregledu štampe

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: