Predsednik Makedonije primio pismo patrijarha SPC Pavla

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2004.

08:21

Default images

Makedonski predsednik Boris Trajkovski primio je pismo srpskog patrijarha Pavla sa zahtevom da se oslobode optužbi vladika Jovan i monasi pritvoreni zbog vršenja službe van verskog objekta, saopštio je portparol Trajkovskog Andrej Lepavčev. "Predsednik Trajkovski je u Portugalu i kasnije će se upoznati sa pismom i dati svoj stav", rekao je Lepavčev. Vladiki Jovanu, koga je uhapsila makedonska policija, Osnovni sud u Bitolju odredio je pritvor od 30 dana.

Vanredna sednica svetog Sinoda Makedonske pravoslavne crkve završena je u utorak popodne i u celosti je bila posvećena odluci trideset monaha i monahinja iz četiri makedonska manastira da se priključe autonomnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, koja je pod okriljem Srpske pravoslavne crkve. Sednica je održana pod pritiskom grupe roditelja nekih od tih monaha, koji zahtevaju da saznaju šta se zbiva s njihovom decom, iz Skoplja izveštava Safet Biševac. Portparol Sinoda MPC vladika Timotej je nakon sednice, zatvorene za javnost, saopštio da je otcepljenje monaha i monahinja neviđeno kršenje monaškog zaveta i da će svima njima u budućnosti biti zabranjen pristup i vršenje službi u crkvama i manastirima u Makedoniji. "Igumani David i Maksim zavedeni su od strane SPC-a koja je sluga nacional-šovinizma i velikosrpskih ideja", ocenio je vladika Timotej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: