MPC postavila nove starešina manastira u Makedoniji

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.01.2004.

19:52

Default images

Sveštenici Bobi Temelkovski i Igor Dimitrievski su odlukom skopske eparhije MPC postavljeni za nove starešine manastira "Svetog Dimitrija" u Skoplju i "Sveti Prorok Ilija" na Skopskoj Crnoj Gori, umesto monaha koji su se priklonili episkopu Jovanu Vraniševskom. Dvojica od privedenih monaha koji su se odmetnuli od MPC i priklonili se Jovanu, su u monasi David i Maksim. Iz Bitoljskog zatvora oni su izjavili da su se priklonili Jovanu zbog toga što smatraju da je "Ohridska arhiepiskopija priznata crkva a da su do sada u okvirima MPC bili nepriznati i da nisu mogli da drže liturgije" . David i Maksim negiraju kategorično da je "Ohridska arhiepiskopija pod nadležnosti srpskog patrijarha" i smatraju da je “ona apsolutno autonomna i da je to motiv da se njoj priklone". David i Maksim su monasi već devet godina i bili su među prvima koji su obnovili manastirski red u MPC.

Skopska eprahija je odlučila da zabrani ulaz u svim crkvenim objektima i manastirima za sedmoro monahinja i monaha i dvojici iskušenika koji su se priklonili Jovanu. "U toku je popis svega što smo zatekli u manastirima, a starešine koji su napustili manastire biće gonjeni od crkve i države", izjavio je u ponedeljak sekretar skopske Eparhije Kosta Stanoevski.

Sveti arhierejski Sinod MPC najavio je da će sutra održati vanrednu sednicu zbog najnovijih događanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: