Milosavljević: Računi i fiskalne kase za potrošačka prava

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2004.

15:58

Default images

Trgovci i ugostitelji u Srbiji dužni su da do 29. februara nabave fiskalne kase. Vlada Srbije je kao početak uvođenja tih kasa prvobitno odredila 1. januar, međutim, pošto je mali broj preduzeća ispunio tu zakonsku obavezu, rok je pomeren za kraj februara. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević navodi da je to učinjeno samo za ugostiteljska preduzeća i apoteke, dok za ostale važe rokovi predviđeni Zakonom o uvođenju fiskalnih kasa. Milosavljević je gostujući u "Kažiprstu" Radija B92 rekao da je pravo potrošača, a ne obaveza, da uzimaju račune u prodavnicama, jer na taj način mogu da zaštite svoja potrošačka prava. "Praktično, to parče papira je garancija da, ukoliko proizvod ne ispunjava određene funkcionalne i druge karakteristike, možemo da reklamiramo, da prijavimo inspekciji i da znamo da, kad smo nešto kupili, ne samo da imamo proizvod od renomiranog proizvođača i pružaoca usluge, već da znamo da smo jednim delom, kroz plaćanje poreza jedan deo sredstava prelili sigurno u budžet Republike Srbije", rekao je Milosavljević.

Licencu za proizvodnju fiskalnih kasa dobilo je 9 domaćih proizvođača. Ministar Milosavljević navodi da taj projekat pomaže domaćoj elektronskoj industriji da se vrati na tržište. Iako se povremeno pojavljuju reklame na televizijama, koje obaveštavaju građanje o uvođenju novih kasa, vlasnica jednog od beogradskih restorana, sa kojom smo razgovarala, rekla je da nije dobila nijednu zvaničnu informaciju o toj temu. Vlasnica jedne male prodavnice, koja je pre svega namenjena ljudima iz komšiluka, rekla nam je da generalno podržava ideju fiskalnih kasa, ali da brine o budućnosti posla, jer mnoge njene mušterije i dalje kupuju 'na crtu.'

Ministar trgovine je objasnio da neće doći do povećanja cena proizvoda zbog uvođenja novih kasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: