Maršićanin: DSS za oročenu manjinsku Vladu

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2004.

13:38

Default images

Ni dve nedelje nakon parlamentarnih izbora ne nazire se rešenje za buduću vladu, bar ne ono koje bi zadovoljilo političke grupacije koje su zainteresovane za učešće u izvršnoj vlasti. Demokratska stranka Srbije smatra da je najbolje rešenje formiranje manjinske vlade čiji bi mandat bio godinu dana. Potpredsednik DSS-a Dragan Maršićanin rekao je na konferenciji za novinare da takav stav proističe iz razgovora koje je ta stranka u subotu vodila sa predstavnicima G17 plus, Demokratske stranke i koalicije SPO-NS. On je izneo argumente DSS-a za kratkoročnu vladu: "Zbog toga što treba ono što ste učinili proveriti pred građanima, zbog toga što ne predstoje ni savezni ni lokalni izbori. Jednostavno, treba ono što je dovelo do ovakvih rezultata izbora potvrditi, utvrditi raspoloženje biračkog tela i onda sa novim legitimitetom nastaviti sa onim procesima koji stoje pred tom vladom u ozbiljnom procesu tranzicije." Maršićanin je, međutim, dodao da su do sednice Glavnog odbora DSS-a i dalje otvorene sve opcije, pa i mogućnost da ta stranka uđe u koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom.

S druge strane, analitičar Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić kaže da nova vlada, kakva god bude, mora da vodi računa o porastu socijalnog i ekonomskog nezadovoljstva građana: "Od građana ne treba očekivati da će oni umeti toliko daleko i složeno da razmišljaju – a šta ako jednog dana radikali dobiju vlast. Građani će onda naučiti takođe da to nije rešenje, ali oni su sada naučili da ono što je bio DOS nije bilo rešenje. Nova vlada mora, pre svega, da ozbiljno razmisli o socijalnim i ekonomskim konsekvencama ovakve vrste tranzicije, da razmisli o privatizaciji koja daje malo para u socijalne fondove, da se prodaje previše brzo i ispod tržišne cene."

Osim o tome kakva će biti buduća vlada, tema rasprave političkih partija su i liste njihovih poslanika u budućem parlamentu. Dok je na Glavnom odboru Demokratske stranke oštro kritikovana odluka da se u skupštini nađu i direktni učesnici u aferi sa glasanjem o guverneru NBS – SPS na listu nije stavio pojedince koje je za poslanike predlagao Slobodan Milošević. S druge strane, kada je reč o socijalistima i njihovim problemima sa listom, Ivica Dačić kaže da je poslanike u subotu izabrao Glavni odbor "u demokratskoj atmosferi, tajnim glasanjem." S takvim stavom ne slaže se jedan od izbačenih sa liste - Uroš Šuvaković. On je za B92 rekao da o takvom postupku "ne misli ništa dobro": "Meni je čast što me je na tu listu predložio predsednik Milošević, što je on bio taj koji me je predložio za to da dobijem mandat u Narodnoj skupštini Republike Srbije i, uopšte, čast mi je što sam bio i ostao među njegovim najbližim saradnicima."

Ivica Dačić, međutim, za Radio B92 kaže da se na listi nalazi "devetoro ljudi koje je  Milošević predložio", a koji će biti poslanici u Skupštini Srbije i saveznom parlamentu. Dačić je odbacio optužbe da je reč o obračunu SPS-a sa udruženjem "Sloboda" koje je blisko Slobodanu Miloševiću: "Oni se bave odbranom Slobodana Miloševića. U svakom slučaju, jedno je pitanje izbora i određenih ustupaka prilikom pravljenja izborne liste, a potpuno drugo pitanje je ko će partijsku listu predstavljati u parlamentu, jer iz toga mora da proizađe bolji rezultat na izborima nego ovaj."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: