Mijailović optužen za ubistvo Ane Lind

Stokholm --

Izvor: B92 Svet
Podeli

Švedski javni tužilac Krister Peterson zvanično je podigao optužnicu protiv 25-godišnjeg Mijajla Mijajlovića, osumnjičenog za ubistvo ministarke inostranih poslova Ane Lind. Tužioci su istakli da dokazi prikupljeni u istražnom postupku, koji su u ponedeljak dostavljeni prvostepenom sudu u Stokholmu, pokazuju da postoji jasna povezanost između ubijene Ane Lind i Mijajlovića. Mijajlović je prošle nedelje priznao ubistvo Ane Lind, ali je rekao da je u pitanju slučajnost. Tužioci tvrde da je ubistvo bilo planirano, da je Mijajlović Anu Lind pratio i svesno napao, kao i da jačina i broj uboda nožem pokazuju da se radi o ubistvu sa predumišljajem, iz Stokholma izveštava Manuela Peršon.

U ponedeljak su saopšteni detalji Mijajlovićevog saslušanja u policiji. Mijajlo je objasnio da se na dan ubistva osećao vrlo loše, da je pre toga tražio psihijatrijsku pomoć koju nije dobio, da noćima nije spavao, te da je u tako očajnom stanju otišao u robnu kuću gde je, kako kaže, lutao besciljno. "U jednom trenutku čuo sam glas Isusa u mojoj glavi, ugledao Anu Lind i napao je", rekao je Mijajlo. On je dodao da je znao da je u pitanju Ana Lind i da je nož kojim je izvršeno ubistvo poneo od kuće, nakon ubistva ga je izgubio usput u robnoj kući, a zatim je uzeo taksi i odvezao se kući, promenio garderobu i pantalone sa tragovima krvi zakopao u obližnjoj šumi. Mediji prenose da je Mijajlo prilikom privođenja izjavio da je Tom Kruz – poznato je da opsednut ovim glumcem. U sredu 14. januara počinje glavni pretres pred prvostepenim sudom u Stokholmu koji nakon tri dana može biti prekinut i nastavljen nakon 4 nedelje ukoliko sudsko veće uvaži zahtev branioca za novo sudsko-psihijatrijsko veštačenje.

Ukoliko Mijajlović bude proglašen krivim, može dobiti deset godina zatvora ili doživotnu robiju. Poznato je, međutim, da niko u Švedskoj nije ostao doživotno u zatvoru. Prosek boravka u zatvoru je u tom slučaju između trinaest i četrnaest godina. Ako je određena kazna od deset godina zatvora, osuđeni se u većini slučajeva oslobađa nakon odležane dve trećine kazne. Ako Mijajlović bude proglašen neuračunljivim i bude mu određena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja zatvorenog tipa, zakonom nije određeno koliko dugo može ostati na lečenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.