Mijailović optužen za ubistvo Ane Lind

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2004.

10:31

Default images

Švedski javni tužilac Krister Peterson zvanično je podigao optužnicu protiv 25-godišnjeg Mijajla Mijajlovića, osumnjičenog za ubistvo ministarke inostranih poslova Ane Lind. Tužioci su istakli da dokazi prikupljeni u istražnom postupku, koji su u ponedeljak dostavljeni prvostepenom sudu u Stokholmu, pokazuju da postoji jasna povezanost između ubijene Ane Lind i Mijajlovića. Mijajlović je prošle nedelje priznao ubistvo Ane Lind, ali je rekao da je u pitanju slučajnost. Tužioci tvrde da je ubistvo bilo planirano, da je Mijajlović Anu Lind pratio i svesno napao, kao i da jačina i broj uboda nožem pokazuju da se radi o ubistvu sa predumišljajem, iz Stokholma izveštava Manuela Peršon.

U ponedeljak su saopšteni detalji Mijajlovićevog saslušanja u policiji. Mijajlo je objasnio da se na dan ubistva osećao vrlo loše, da je pre toga tražio psihijatrijsku pomoć koju nije dobio, da noćima nije spavao, te da je u tako očajnom stanju otišao u robnu kuću gde je, kako kaže, lutao besciljno. "U jednom trenutku čuo sam glas Isusa u mojoj glavi, ugledao Anu Lind i napao je", rekao je Mijajlo. On je dodao da je znao da je u pitanju Ana Lind i da je nož kojim je izvršeno ubistvo poneo od kuće, nakon ubistva ga je izgubio usput u robnoj kući, a zatim je uzeo taksi i odvezao se kući, promenio garderobu i pantalone sa tragovima krvi zakopao u obližnjoj šumi. Mediji prenose da je Mijajlo prilikom privođenja izjavio da je Tom Kruz – poznato je da opsednut ovim glumcem. U sredu 14. januara počinje glavni pretres pred prvostepenim sudom u Stokholmu koji nakon tri dana može biti prekinut i nastavljen nakon 4 nedelje ukoliko sudsko veće uvaži zahtev branioca za novo sudsko-psihijatrijsko veštačenje.

Ukoliko Mijajlović bude proglašen krivim, može dobiti deset godina zatvora ili doživotnu robiju. Poznato je, međutim, da niko u Švedskoj nije ostao doživotno u zatvoru. Prosek boravka u zatvoru je u tom slučaju između trinaest i četrnaest godina. Ako je određena kazna od deset godina zatvora, osuđeni se u većini slučajeva oslobađa nakon odležane dve trećine kazne. Ako Mijajlović bude proglašen neuračunljivim i bude mu određena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja zatvorenog tipa, zakonom nije određeno koliko dugo može ostati na lečenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: