Završen prvi krug razgovora, preovladava optimizam oko formiranja nove vlade

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 08.01.2004.

09:32

Default images

Današnjim razgovorima čelnika G17 plus, Demokratske stranke i koalicije SPO-Nova Srbija završava se prvi krug konsultacija među strankama demokratskog bloka o formiranju nove Vlade. Prema rečima predsednika G17 Plus Miroljuba Labusa, dosadašnji razgovori bili su konstruktivni i ticali su se zajedničkih programskih elemenata. “Svi osećaju odgovornost za ovaj trenutak”, rekao je Labus uoči ponovnog sastanka sa predstavnicima Demokratske stranke: “Mi želimo da se ubrzaju razgovori, da se nađe u paketu rešenje pre prvog zasedanja Skupštine Srbije i o detaljima ovog momenta ne bismo želeli da govorimo, jer kod detalja je uvek problem. Mislim da je Srbija danas bliže demokratskoj vladi nego pre Božića, ali da budemo veoma oprezni, veći deo puta nas još uvek čeka”, kazao je Labus.

Posle razgovora sa delegacijom G17, lider SPO Vuk Drašković rekao je da konkretnih dogovora tokom ovih razgovora nije bilo: “Bila je razmena mišljenja i stavova na nivou načela. O ničemu konkretnom nije bilo reči i dogovorili smo se da će razgovori biti nastavljeni”, kazao je Drašković.

S druge strane, Draškovićev koalicioni partner Velimir Ilić uveren je da dosadašnji stranački razgovori idu u pravcu formiranja većinske vlade demokratskog bloka: “Biće dogovora i nadamo se da neće biti manjinska vlada. Gotov je prvi krug razgovora i večeras imamo u 16 časova sa DS, kada će biti završen prvi krug, posle čega će biti jedan zajednički dogovor sa svima. Ja mislim da će se sigurno dogovoriti da vlada bude većinska. O personalnim rešenjima biće reči posle 12. januara”, kazao je Ilić.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić i predsednik DSS Vojislav Koštunica saglasili su se u četvrtak u kratkom telefonskom razgovoru da Srbija što pre treba da dobije legitiman, legalan i demokratski parlament. "Razgovarali smo o konstituisanju parlamenta, o podeli funkcija u skladu sa snagom političkih partija, o tome da parlament mora da deluje demokratski i da zasedanja treba da direktno prenosi televizija", rekao je Nikolić u izjavi Tanjugu. "Obavestio sam Koštunicu da će radikali u ponedeljak predati predlog novog Poslovnika o radu Skupštine Srbije", rekao je Nikolić, dodavši da je zatražio i podršku za njegovo hitno usvajanje i predložio lideru DSS da uputi poziv dosadašnjoj predsednici Skupštine Nataši Mićić da već iduće sedmice sazove konstitutivnu sednicu novog saziva Narodne skupštine. Što se tiče odgovora DSS na poziv radikala da zajednički formiraju vladu, Nikolić je ocenio da treba sačekati odluku Glavnog odbora DSS koji zaseda u nedelju.

I stranka G 17 plus odredila je 34 poslanika za novi saziv Skupštine Srbije, od kojih su tri iz Socijaldemokratske partije. Budući poslanici iz G17 su, izmedju ostalih, Predrag Marković, Milko Štimac, Ksenija Milivojević, Goran Paunović, Ištvan Išpanović, Sredoje Mihajlov i Dragan Rafailović. Poslanici SDP-a koji se nalaze na listi G 17 plus su Slobodan Lalović, Meho Omerović i Ljiljana Nestorović. O formiranoj listi, funkcioner G 17 Goran Paunović kaže: “Ponosni smo na to da imamo 32 posto dama koje će biti naši poslanici u parlamentu Srbije i takođe 14,7 odsto prestavnika nacionalnih manjina. To su sve kriterijumi o kojima je G17 Plus veoma vodio računa i na koje je ukazivao pre samih izbora da će ih poštovati”, kazao je Paunović.

Prema rečima sekretara Republičke izborne komisije Ljiljane Benać Šantić, u petak 9. januara ističe rok do kada stranke koje su ušle u parlament treba da dostave Republičkoj izbornoj komisiji spisak svojih poslanika. Ukoliko to ne učine, dobiće rok od još pet dana da predaju liste. Ako i do 14. januara ne dostave spisak, RIK će sama odrediti poslanike stranaka po predloženom redosledu na izbornim listama, objasnila je Benać Šantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: