Početak pregovora o novoj Vladi Srbije

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.01.2004.

10:27

Default images

Osam dana posle parlamentarnih izbora, u ponedeljak bi trebalo da počnu pregovori predstavnika Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke, G17 plus i Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije o novoj Vladi Srbije. Tomislav Nikolić iz Srpske radikalne stranke ponudio je koaliciju Demokratskoj stranci Srbije, a prema rečima čelnika Demokratske stranke i G17 plus i "demokratski blok" je uspostavio međusobne neformalne kontakte, pred početak zvaničnih pregovora.

Funkcioner DSS Zoran Šami rekao je u nedelju uveče u "Utisku nedelje" da "ne sme da se desi da Srbija ne dobije Vladu“. Upitan da li DSS ostaje pri stavu izrečenom u predizbornoj kampanji, "da nema koalicije s radikalima", Šami je rekao "da sada postoji realna politička situacija". "To je bio stranački stav, koji je kao takav i bio izložen, da bi birači znali, kada biraju, koji je naš stranački stav. Sada, pored toga, ima i nešto jače od toga, a to je da ne mislim da je dobro održavati ponovne izbore za tri meseca jer narod za to nema vremena. Narod je glasanjem na izborima pokazao da je izašao iz apatije i da je mnogo ljut. Ja to potpuno razumem, narod je ljut zato što teško živi", kaže Šami.

Goran Svilanović, predsednik Građanskog saveza Srbije, rekao je da će se predstavnici izborne liste DS truditi da do dogovora dođe i da veruje da će na kraju biti formirana Vlada u kojoj će učestvovati sve četiri "demokratske" izborne liste. "Probaćemo da postignemo i neki drugi dogovor, a moja je procena da će to biti vlada sastavljena od četiri stranke, a u međuvremenu ćemo probati sve drugo. GSS ne može da zamisli koaliciju s radikalima, usudio bih se da kažem da to važi i za druge, a nezamisliva mi je i koalicija sa socijalistima", kaže Svilanović.

Čelnici DSS već nekoliko dana kao mogućnost pominju i koncetracionu Vladu, u koju bi ušle sve parlamentarne stranke. U izjavi za B92 portparol SPO Vlajko Senić kaže da je njegova stranka protiv formiranja takve vlade. "Ne vidimo sebe u koncetracionoj Vladi. Mislim da bi to bilo veoma loše, jer bi ta Vlada uključila Srpsku radikalnu stranku i Socijalističku partiju Srbije. Na taj način bismo obesmislili izbore jer su birači većinom glasali za demokratski i reformski opredeljene stranke", rekao je Senić. On je dodao da je za SPO i dalje najprihvatljivija opcija koalicija DSS-DS-G17-SPO-NS.

Važan uticaj ima i međunarodna zajednica, a Svilanović kaže da pritisaka još nema. "To ne znači da ih neće biti. Postoje izjave, nekoliko najrelevantnijih zemalja je saopštilo svoje stavove, uključivši Evropsku uniju. Njihova je poruka da Vladu treba formirati što pre i da će to biti vlada koja okuplja demokrate. Mislim da to ne isključuje mogućnost da u njoj bude manje demokrata nego što mislimo da nas ima. Taj stav možete doživeti kao pritisak, ali u ovom trenutku to je samo stav tih zemalja", kaže on.

U DSS i DS najavljuju da će konačne odluke o eventualnim koalicijama doneti glavni odbori stranaka, tokom sledećeg vikenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: