GENERALNA PROBA - SAT VREMENA CEO BEOGRAD U BLOKADI

Izvor: B92

Nedelja, 01.10.2000.

21:37

Default images
Vise hiljada gradjana i aktivista Demokratske opozicije Srbije blokiralo je u nedelju popodne saobracaj na vise mesta u Beogradu i prigradskim naseljima, izrazavajuci nezadovoljstvo zbog nepriznavanja pobede kandidata DOS Vojislava Kostunice na predsednickim izborima. Pristalice opozicije blokirale su i Ibarsku magistralu kod Rusnja. Izmedju dve i tri hiljade gradjana u naselju Banovo brdo pod blokadom je drzalo najprometniju ulicu u tom delu grada - Pozesku. Kroz spalir gradjana u jednom trenutku je prosao i specijalni izaslanik UN za ljudska prava Jirzi Dinstbir, koga su gradjani pozdravili aplauzom.

Vise stotina gradjana Novog Beograda blokiralo je saobracaj u obe trake na Novom Beogradu kod bivse robne kuce "Merkator", a potom je blokirana i raskrnica kod opstine na Novom Beogradu. Gradjane je pozdravio jedan od lidera DOS Milan St. Protic, koji je rekao: "Alal vera ovom narodu". On je obecao "bolju vlast" i istakao da "vlast ocigledno ne zeli da shvati sta se u zemlji dogodilo 24. septembra i da ne zeli da sabere glasove po zakonima matematike". "Ako nece da prebroje glasacke listice morace da izadju na ulice da nas prebroje", rekao je Protic. Jedan saobracajni policajac pokusao je da kontrolise saobracaj na Novom Beogradu, ali bez ikakvog uspeha. U novobeogradskom bloku 70 gradjani su samoinicijativno blokirali saobracaj. Nekoliko stotina aktivista DOS-a i pristalice opozicije blokiralo je u isto vreme i jednu od najprometnijih saobracajnica kod Beogradskog sajma.

U centru grada na dva punkta bilo je blokade saobracaja. Na Terazijama su stali autobusi i trolejbusi gradskog saobracajnog preduzeca "Beograd", a u ulici Kneza Milosa bilo je nekoliko kolona automobila koji su trubili, a gradjani na trotoarima su ih pozdravljali. Nekoliko desetina gradjana predvodjenih jedinim od lidera DOS-a Vukom Obradovicem prosetalo je centralnim gradskim ulicama i blokiralo raskrsnicu u blizini Radio televizije Srbije. Oni su prethodno sedeli pet minuta ispred glavne poste, a potom se u protestnoj povorci vratili na Terazije.

Prema informacijama iz DOS, saobracaj je danas bio blokiran na 16 punktova, a blokirana je i Ibarska magistrala. DOS navodi da je blokada bilo i u Obranovcu, Sremcici, Umci, u Ostruznici je bio blokiran most, u Barajevu, Velikoj Mostanici, Rakovici, Kanarevom brdu, Lazarevcu, Zelezniku, Surcinu, Vidikovcu i na drugim mestima. Blokade je bilo i u Sopotu, jedinoj beogradskoj opstini gde je pobedila koalicija levice. Gradjani su samoinicijativno blokirali i saobracaj kod Tosinog bunara, kod Studentskog grada. "Generalna proba je uspela", isticu u DOS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: