Čović pozvao Holkerija da stopira nastavak privatizacije

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2003.

17:53

Default images

Podpredsednik Vlade Srbije zadužen za Kosovo Nebojša Čović pozvao je u nedelju šefa UNMIK-a Harija Holkerija da obustavi nastavak privatizacije društvenih preduzeća u pokrajini, najavljujući da će se u suprotnom Srbija žaliti Međunarodnom sudu. Čović je u protestnom pismu Holkeriju naveo da je neprihvatljiva namera direktora Borda Kosovske poverilačke agencije (KPA) Nikolasa Lamsdorfa da ratifikuje ugovore o prodaji kosovskih preduzeća iz prvog i drugog kruga privatizacije, bez suštinskog preispitivanja ranije donetih odluka. "Time se nastavlja praksa prodaje preduzeća bez poštovanja međunarodnih standarda, koji se odnose na prava vlasnika, poštovanje ugovora i prava iz radnog odnosa", naveo je Čović.

On tvrdi da je Lamsdorf sebi pripisao "diskreciono pravo da donosi odluke koje ne uvažavaju u potpunosti ni UNMIK-ovu regulativu", koja predviđa, podseća Čović Holkerija, da pre donošenja odluke o prodaji preduzeća treba na transparentan i nedvosmislen način preispitati prethodne transformacije za svaki slučaj pojedinačno.

Čović ukazuje da KPA "potpuno ignoriše ukazivanje Beograda da vlasničke udele u mnogim preduzećima sa Kosova i Metohije imaju država Srbija, preduzeća iz ostalog dela Srbije i radnici akcionari". "Država Srbija je najveći poverilac preduzeća sa Kosova i Metohije, s obzirom da je garant njihovog inostranog duga i kreditor, te se stoga ne mogu prodavati preduzeća bez saglasnosti najvećih poverilaca", istakao je Čović.

On ukazuje da Bord direktora KPA na sledećoj sednici 16. decembra planira da donese odluku o transformaciji društvenih preduzeća u korporacije i o usvajanju politike u odnosu na prenos imovine društvenih preduzeća na organe kao što su ministarstva i opštine. "Upozoravam Vas da za ove odluke ne postoji pravni osnov u UNMIK-ovoj regulativi i da Bord direktora KPA nema ovlašćenja da sprovodi transformaciju javnih preduzeća, već da ih restruktuira, a pogotovu nema ovlašćenja da prenosi imovinu preduzeća na privremene institucije i lokalnu samoupravu", objasnio je viciepremijer Srbije u pismu Hariju Holkkeriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: