OBRADOVIC: MILOSEVIC SPREMAN NA MANIPULACIJU VOJSKOM

Izvor: B92

Subota, 30.09.2000.

16:07

Default images
,,Slobodan Milosevic spreman je na manipulaciju i tako ozbiljnom drzavnom institucijom kakva je Vojska Jugoslavije", izjavio je za B2-92 predsednik Socijaldemokratije i general nekadasnje JNA Vuk Obradovic komentarisuci izjavu aktuelnog jugoslovenskog predsednika na promociji mladih oficira ,,da ce se vojska koristiti iskljucivo za zastitu slobode i ocuvanje mira u nasoj zemlji". Obradovic je rekao da u svim zemljama sveta uloga vojska sluzi pre svega za odbranu od spoljne opasnosti i nastavio: "U Ustavu SRJ stoji da je VJ namenjena za obranu nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka zemlje. Mi, koji ponesto o vojsci znamo, zalazemo se da se sutra-preksutra, kada dodje do promene Ustava tako definisana uloga VJ promeni i da VJ bude definitivno namenjena samo za odbranu od spoljne opasnosti. Milosevic ne haje ni pet para za to, on pokusava da od VJ nacini dodatne policijske snage koje bi njega verno sledile i koje bi se u kontinuitetu ponasale u skladu sa njegovom voljom". Vuk Obradovic je Milosevicevu izjavu protumacio i kao njegovu spremnost da, kako se izrazio, ,,mozda okrene vojsku protiv naroda,,. "Ja takvu izjavu tumacim i kao najavu njegove odlucnosti i spremnosti da mozda proba da vojsku okrene protiv naroda. Bio bi to katastrofalan potez. Ja, s jedne strane, mislim da on nece uspeti u tom naumu, jer je raspolozenje u vojsci, antimilosevicevsko, ako tako mogu da kazem, a to su pripadnici armije potvrdili i na taj nacin sto je oko 80% njih, prema svim nasim saznanjima, glasalo za DOS i Vojislava Kostunicu. S druge strane, eventualno izdavanje takve naredbe znacilo bi otvaranje zestokih unutrasnjih podela, a time i mogucnost da dodje do unutrasnjih obracuna u njoj. To bi i vojsku i citavu zemlju moglo da uvuce u taj jedini preostali belaj u koji nas Milosevic nije uvukao", rekao je za B2-92 Obradovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: