Kontakt grupa podržava plan o ostvarivanju standarda

Izvor: B92

Petak, 12.12.2003.

20:26

Default images
Međunarodna Kontakt-grupa izrazila je u petak podršku šefu UNMIK-a Hariju Holkeriju u naporima za uspostavljanjem "standarda za Kosovo" i istakla potrebu nastavka albansko-srpskog dijaloga započetog u oktobru u Beču. Kako je u petak uveče saopštilo Savezno ministarstvo inostranih poslova u Berlinu, predstavnici Kontakt grupe razgovarali su u Berlinu sa šefom UNMIK-a Holkerijem o "razvoju prilika na Kosovu i u regionu". "Kontakt grupa je istakla trajnu važnosti politike 'standardi pre statusa' zasnovanu na rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija koju je podržao Savet bezbednosti", navodi se u saopštenju. "Kontakt grupa podržava sve zainteresovane strane da sazivanjem ekspertskih radnih grupa što je moguće pre nastave dijalog započet 14. oktobra ove godine u Beču", navodi se u saopštenju koje je izdalo Ministarstvo inostranih poslova. Učesnici sastanka su, kako se navodi, "podvukli značaj strukturalnih ekonomskih reformi na Kosovu čiji je ključni deo privatizacija" i pozvali "privremene institucije samouprave na Kosovu da i same, konstruktivno koristeći svoje nadležnosti, omoguće nastavak tog procesa". Navodi se takođe i da Kontakt-grupa "podržava Holkerija i UNMIK u stavu da predstoji znatno angažovanje da bi bili postignuti postavljeni standardi i da demokratska vlast mora da se učvrsti na multietničkom Kosovu da bi se ostvario napredak do opsežnog razmatranja stanja sredinom 2005. godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: