Snimak Klarkovog svedočenja 19. decembra

Izvor: B92

Petak, 12.12.2003.

09:06

Default images

Na suđenju Slobodanu Miloševiću u haškom tribunalu u ponedeljak počinje dvodnevno svedočenje američkog generala Veslija Klarka, koje će se, na zahtev Vasingtona, u potpunosti odvijati iza zatvorenih vrata. U Haškom tribunalu saopšteno je da će snimak svedočenja biti emitovan tri dana kasnije. Kako za B92 javlja specijalni izveštač B92 Miodrag Vidić, svedočenje Klarka, glavnokomandujućeg snaga NATO u Evropi tokom bombardovanja Jugoslavije i jednog od kandidata Demokratske stranke na predsednickim izborima u SAD naredne godine, zakazano je za 15. i 16. decembar. U Tribunalu je u četvrtak saopšteno da će, na zahtev Stejt departmenta, kom je nadležno sudsko veće odobrilo da snimak bude emitovan najranije 48 kasnije, Klarkovo svedočenje biti emitovano u petak, 19. decembra. Vašington je u novembru zatražio da u sudnici budu prisutna i dva predstavnika Vlade SAD i da po svedošenju iz transkripta i video-materijala budu izbačeni delovi za koje bude ocenjeno da zadiru u pitanja nacionalnih interesa SAD. Sud je na osnovu Pravilnika odobrio ove, do sada neuobičajene, zaštitne mere. Iako se povodom Klarkovog pojavljivanja u Hagu očekuje veliko interesovanje medija, pristup javnoj galeriji u sudnici broj 1 u ponedeljak i utorak neće biti dozvoljen, a kao i inace, biće zabranjeno unošenje kamera i druge opreme za snimanje u prostorije suda. U petak će na TV-ekranima u sudnici, sudskom holu i u sobi za novinare biti emitovan snimak svedočenja, koji će mediji moći da prate, snimaju i prenose putem satelita.

U Tribunalu nema reakcija na najavu penzionisanog generala JNA Pavla Strugara da će se u petak pojaviti u Hagu. Suđenje Strugaru, optuženom za granatiranje Dubrovnika, bilo je zakazano za 9. decembar, a potom je dva puta odlagano. Nadležno sudsko veće je ove sedmice konstatovalo da vlasti u Beogradu nisu ispunile garancije date kako bi Strugar bio privremeno pušten na slobodu, u decembru 2001, odmah pošto je on u Hagu, posle predaje, odbacio krivicu po svim tačkama optužnice koja ga tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja. Posle potvrde da je Strugar doputovao u Hag, u Tribunalu bi odmah trebalo da bude zvanično objavljen datum početka suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: