Parlament Kosova ukiniuo 53 zakona Srbije - Holkeri odluku proglasio nevažećom

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2003.

13:08

Default images

Skupština Kosova proglasila je u četvrtak, većinom glasova, nevažećim sve ustavne i zakonske akte Srbije usvojene nakon 22. marta 1989. godine, kao i pravne posledice primene tih akata. Kako za Radijo B92 javlja novinar UNMIK radija Zoran Ćulafić, protiv  te odluke glasali su poslanici srpske koalicije "Povratak", koji su u diskusiji isticali da to pitanje nije u nadležnosti Skupštine Kosova, već UNMIK-a. Šef  UNMIK-a  Hari  Holkeri  odmah je proglasio nevažećom tu odluku Skupštine Kosova,  uz  obrazloženje  da  takve  odluke  nisu  u nadležnosti kosovskog parlamenta. Portparol UNMIK-a Izabela Karlovic precizirala je da je “pravno neodrživa bilo koja  aktivnost  koju preduzima Skupština Kosova na ukidanju zakona koji su doneti posle 1989. godine”. ”Odluka  o  tome  koji  se  zakoni  primenjuju  na  Kosovu  ekskluzivna  je odgovornost  koja  je data specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN na  Kosovu.  Ta  ovlašćenja  data su mu rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN”, rekla je Izbela Karlovic.

Zahtev  za  stavljanje  van  snage  tih  53  zakona Srbije uputila je Vlada Kosova,  koja  je ocenila da su ti akti uzrok blokade procesa privatizacije na Kosovu. "Svi  zakoni  koje  je  usvojila  Srbija  na  Kosovu  su  bili protiv volje većinskog  naroda  Kosova,  njihovih  izabranih predstavnika i kao takvi su neprihvatljivi  i  sprečavaju  perspektivu  Kosova",  rekao  je predsednik skupštinskog odbora za sudska i zakonodavna pitanja i Ustavni okvir Kosova, Arsim Bajrami. Neki  poslanici su ukazali da je i sama administracija UNMIK-a 1999. godine jednim  pravilnikom  "na neki način odbacila diskriminatorske zakone Srbije na Kosovu". Većinom  glasova Skupština  Kosova  je  u načelu usvojila predlog zakona o Privrednoj  komori  Kosova,  a  na isti način je i odbijen zahtev koalicije "Povratak"  da  se  iz  predloga  zakona  o popisu stanovništva izbace neki delovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: