Pavle Strugar najavio odlazak u Hag u petak

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2003.

19:30

Default images
General bivše JNA Pavle Strugar saopštio da na sopstveni zahtev prekida medicinski tretman na VMA i da je spreman da u petak, 12. decembra, ode u Haški Tribunal, pred kojim je optužen za ratne zločine.

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je da neće potpisati nalog za izručenje Pavla Strugara i dodao da je na današnjem sastanku Strugarove porodice sa njim i predsednikom državne zajednice Svetozarom Martovićem dogovoreno da general sa VMA bude prebačen u Crnu Goru i da bi iz Podgorice trebalo da otputuje u Hag.

Upitan kako je došlo do dogovora, posle sedam dana natezanja i upozorenja iz Haga, Ljajić je za B92 rekao: “Ne vredi se sada vraćati u prošlost. Najvažnije je da je dogovor postignut i to na insistiranje samog generala Strugara. Ovo je nesumnjivo najbolje rešenje i ono što sada treba da omogućimo jeste da general Strugar ode kući, da do odlaska u Hag bude sa svojom porodicom, a crnogorska vlada se obavezala da će ona obezbediti celokupan tretman za prevoz generala do Haga”, kazao je Ljajić.

General Strugar optužen je za kršenje zakona i običaja ratovanja, koje su trupe pod njegovom komandom počinile artiljerijskim napadima na Dubrovnik, u jesen i zimu 1991. On se dobrovoljno predao u novembru 2001. godine, a na privremenoj slobodi je od 1. decembra iste godine.

U medjuvremenu, iz Tribunala je stigla vest da je sudjenje Strugaru, koje je bilo zakazano za sredu, odloženo je do daljeg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: