Završen Forum “Evropska unija-Zapadni Balkan”

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2003.

10:35

Default images

Po završetku Foruma šefova diplomatija Evropske unije i Zapadnog Balkana, ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini poručio je da je obaveza Unije da pomogne zemljama regiona na putu ka Evropi, ali da se za uzvrat očekuje ubrzanje reformskih procesa, izveštava iz Brisela novinar RTV B92 Tamara Pupovac. Na briselskom forumu zemlje Zapadnog Balkana dobile su podršku za dalje sprovođenje procesa koji su dogovoreni na samitu u Solunu. Kada je SCG u pitanju, novinare je najviše interesovao stav evropskih zvaničnika o Holkerijevom planu za standarde na Kosovu. Viskoi predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da nije video nacrt dokumenta, ali da veruje da je razuman s obzirom na to da ga je pisao specijalni izaslanik Kofi Anana.

Ipak, ministar inostranih poslova SCG Goran Svilanović pozvao je šefa UNMIK-a Hari Holkerija na nastavak saradnje kako bi pomenuti plan bio unapređen. "Rekao sam da on ne uvažava sve argumente koje smo mi izložili u pripremnom periodu i da očekujemo da će ovaj nacrt biti unepređen, jer ovako kako je on pripremljen izlazi izvan okvira definisanih Rezolucijom 1244. Drugo, pozvao sam ga da zajedno sa nama radi na unapređenju ovog dokumenta u narednih nekoliko dana i izrazio spremnost da zajedno sa njim i drugima iz međunarodne zajednice radimo na procedurama koje bi mogle da omoguće primenu ovog dokumenta, odnosno koji bi trebalo da omoguće ostvarivanje politike ‘standardi pre statusa’", rekao je Svilanović.

Obraćajući se novinarima tokom briselskog foruma premijer Kosova Bajram Redžepi odbacio je sve primedbe ministra Svilanovića vezane za standarde kao što su povratak izbeglica, zaštita kulturnih spomenika i proces privatizacije. On je naglasio da će zajedno sa Holkerijem u sredu u Prištini zvanično predstaviti dokument o standardima na Kosovu, a na pitanje da li bi plan trebalo usaglasiti sa Beogradom, Redžepi je kratko rekao: "Ne, to su samo Kosovo i UNMIK."

Inače, evropski ministri pozvali su građane Srbije da na predstojećim izborima izaberu put ka EU. I ministar Svilanović izrazio je očekivanje da će nova vlada ubrzati proces približavanja Evropi: "Naravno da će izbori doprineti stabilizaciji svih institucija i omogućiti ubrzanje ovog procesa i ja u tom smislu nemam nikakvih sumnji u to da će nova vlada zaista nastojati da zajedno sa novim predsedavajućim EU ubrza proces pridruživanja i da je to njena orijentacija."

Na konferenciji za novinare po završetku foruma šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana Havijer Solana je rekao kako očekuje da će ishod izbora u Srbiji biti takav da on predstavlja napredak zemlje ka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: