Dokumenti SE obavezuju SCG da obezbedi prava invalida

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2003.

15:58

Default images

Šef misije Saveta Evrope u SCG Jorgen Grunet izjavio je u ponedeljak da konvencije i povelje SE obavezuju Srbiju i Crnu Goru da osobama sa invaliditetom obezbedi potpunu integraciju u društvo i ista prava kakva imaju osobe bez invaliditeta. Na konferenciji "Pristupačnost je ljudsko pravo" u beogradskom hotelu "Jugoslavija", Grunet je naglasio da brojni dokumenti SE obavezuju SCG da osobama sa invaliditetom omogući pristup svim javnim objektima, ali i adekvatnu zdravstevnu zaštitu, obrazovanje, profesionalno usavršavanje i integraciju u sve oblike društvenog života. Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać, otvarajući skup koji su organizovali Centar za samostalni život invalida i organizacija Šer-si, istakao je da je pravo na kretanje jedno od osnovnih ljudskih prava, ali da je ono često uskraćeno osobama sa invaliditetom. Korać, koji je i predsednik vladinog Saveta za pitanja invalida, naglasio je da u srpskom društvu ne postoji jasna svest da bi malim intervencijama moglo da se omogući to pravo osobama sa invaliditetom i izrazio žaljenje što Vlada Srbije u prethodne tri godine "nije mogla i uspela više da uradi za te osobe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: