Sledeće nedelje u Hagu

Izvor: B92

Nedelja, 07.12.2003.

15:55

Default images
U Beogradu još nema potvrde da ce penzionisani general JNA Pavle Strugar, koji je optužen za ratne zločine u Dubrovniku 1991. godine, biti prebačen u Hag sa VMA gde se trenutno nalazi. U Haškom tribunalu je za utorak zakazana predpretresna rasprava, a sudjenje Strugaru bi trebalo da počne u sredu. Iako su njegovi advokati zatražili odlaganje sudjenja, Tribunal je naložio vlastima SCG da Strugara sprovedu u Hag, ukoliko bude potrebno i uz medicinsku negu. Pregled ostalih zbivanja u Tribunalu naredne nedelje pripremio Miodrag Vidić.Na sudjenju Slobodanu Miloševiću, koje će biti održano u utorak i sredu, svedočenje bi trebalo da nastavi nekadašnji premijer SFRJ Ante Marković, kome je sudsko veće u oktobru naložilo da se sredinom ovog meseca vrati u Hag radi dopunskog ispitivanja. U Tribunalu nema potvrde vesti da će se naredne nedelje kao svedok na sudjenju Miloševiću pojaviti bivši hrvatski premijer Hrvoje Šarinić. Hrvatski mediji su javili da je Šarinić ove nedelje doputovao u Hag. Kao najbliži saradnik i savetnika hrvatskog predsednika Tudjmana, Šarinic je desetak puta razgovarao sa Miloševićem i bio u nekoliko tajnih misija u Beogradu radi postizanja mirnog rešenja za istočnu Slavoniju. Očekuje se da će svedočiti o odnosima Miloševića i Tudjmana u vezi sa ratom u Bosni i Hrvatskoj, a glavni iskaz bi trebalo da bude zasnovan na njegovoj knjizi "Moji tajni pregovori sa Miloševićem".

U sredu će biti izrečena presuda bivšem zameniku komandanta Zvorničke brigade Draganu Obrenoviću, koji je u maju ove godine, na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom, priznao krivicu za učešće u masovnom ubistvu Muslimana u Srebrenici u julu 1995. Optužba je zatražila izmedju 15 i 20 godina zatvora, dok je odbrana predložila da kazna ne bude duža od 12 godina. Obrenović je u oktobru na sudjenju bivšim oficirima VRS Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, sa kojima se prethodno nalazio na zajedničkoj optužnici, rekavši da je ubijanje muslimanskih zarobljenika naredio general Ratko Mladić. Momir Nikolić, četvrtooptuženi za zločine u Srebrenici, koji je takodje priznao krivicu, ove sedmice je osudjen na 27 godina zatvora.

Osim procesa protiv Blagojevića i Jokića, u Tribunalu se naredne sedmice nastavljaju sudjenja bivšem funkcioneru SDS Radoslavu Brdjaninu, koji se tereti za zločine u Bosanskoj Krajini, kao i visokim oficirima Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, optuženim za zločine protiv Hrvata i Srba u srednjoj Bosni. Za ponedeljak je zakazana statusna konferencija u procesu protiv Mitra Raševića, bivšeg komandanta straže u KP Domu u Foči koji je optuđen za zlostavljanje zatočenih Muslimana. Istog dana počinje četvorodnevna rasprava o žalbenom postupku, koji je pokrenula odbrana generala HVO Tihomira Blaškića, osudjenog u martu 2000. na 45 godina zatvora, zbog zločina protiv bosanskih Muslimana u srednjoj Bosni od 1992. do 1994. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: