Čović: Dva puta mi je nuđeno da budem premijer

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 07.12.2003.

10:06

Default images

Lider Demokratske alternative Nebojša Čović izjavio je da je dva puta imao ponudu da bude premijer Srbije ali je odbio, jer je "želeo da poštuje dogovore i ne razbija sistem". Potpredsednik Vlade Srbije je, međutim, u intervjuu za novosadski "Dnevnik", dodao da je činjenica da "sada ima ambiciju da radi taj posao". Čović je rekao da mu je lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica to prvi ponudio posle 5. oktobra 2000. godine, ali da je u DOS-u bio dogovor da to bude pokojni premijer, lider Demokratske stranke Zoran Đinđić. "Drugi put sam tu ponudu dobio odmah nakon atentata na Đinđića, ali sam i tada rekao da meni ta funkcija ne pripada. Ona je pripadala Demokratskoj stranci i premijer je postao gospodin Živković", kazao je Čović

Čović je u nedelju izjavio i da je cilj njegove stranke jeste da nakon parlamentarnih izbora formira novu vladu. Čović je na konvenciji DA u Novom Sadu rekao da u toj partiji postoje ljudi  koji bi takvu vladu mogli formirati već sutra. Čović je dodao da on ima i ambiciju da postane novi premijer. Izveštava dopisnik Radija B92 Miroslav Zadrepko.

Lider Demokratske alternative Nebojša Čović nije precizirao sa kime bi njegova stranka mogla formirati republičku vladu nakon izbora, jer to, kao je rekao, zavisi od postizbornih rezultata. On je, međutim, naglasio da koalicije sigurno neće biti sa svim onima koji predstavljaju nedemokratski blok. Upitan šta bi nova vlada trebalo prvo da uradi nakon svog konstituisanja, Čović je rekao da postoji više pitanja koja treba paralelno rešavati: “Jedno od njih je ustav, a paralelno sa tim morate rešavati niz drugih problema, jug Srbije, Kosovo i Metohija, privreda, ekonomija, socijalna pitanja, obrazovanje, zdravstvo, integracija sa Evorpom. U svim oblastima je potrebna intervencija i brzo angažovanje, jer su problemi sa kojima se susrećemo teški”, kazao je Čović. Upitan da li bi se on nakon formiranja nove vlade nastavio baviti problemom juga Srbije i Kosova, Čović je odgovorio da to planira na ovaj ili onaj način, ali da isto tako ima i ambiciju da postane novi republički premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: