Vašington Post: Gruzijska revolucija po srpskom "Gotov je" kroju

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2003.

14:27

Default images

Iz mora zastava izranjala je parola sa porukom "Gotov Je." Čudno, ali poruka je bila na srpskom, a ne gruzijskom. "Revolucija ruža" koja je u nedelju svrgla predsednika Gruzije Eduarda Ševardnadzea zbila se se na ulicama Tbilisija, ali je na nekin način ispirisana na ulicama Beograda, piše u utorak američki dnevnik Vašington Post.

Gruzijski opozicioni poktret je svoju kampanju skrojio po ugledu na narodni ustanak koji je svrgao jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, oktobra 2000, pa je čak usvojio i njegovu parolu. Vođi gruzijske opozicije putovali su u Beograd po savet, a doveli su i svoje srpske kolege u Tbilisi. Hiljade Gruzijaca upoznato je sa tehnikom koja je izbrušena u Beogradu. A opozicija je navela nezavisnu televizijsku mrežu Gruzije da emituje dokumetarni film o srpskom ustanku ne jednom, nego dva puta u poslednjih deset dana.

"Najvažniji je bio film," kaže Ivane Merabišvili, generalni sekretar partije Narodnog pokreta koja je predvodila revolt. "Svi demonstrani su napamet znali taktiku revolucije u Beogradu jer su videli film o njihovoj revoluciji. Svi su znali šta treba da rade. Bila je to kopija te revolucije, samo bučnija."

Put do pobede počeo je pre jedva 18 meseci kada su Saakašvili, Merabišvili i drugi nekadašnji Ševardnadzeovi saveznici počeli da grade novu organizaciju sa ciljem da okončaju vladavinu koja je proizvodila siromaštvo i korupciju. Narodni pokret je brzo dobio 20.000 članova željnih promena. Oni su se okrenuli srpskim aktivistima za lekcije o tome kako se suočiti sa vlašću ukopanom u rovove. Saakašvili i drugi vođ opozicije, bivši predsednik parlamenta Zurab Zhvanija, su otišli u Beograd na par dana da se sastanu sa vođama demokratskog pokreta koje su potom pozvali da dođu u Tbilisi. U maju i junu više od 1.500 članova Narodnog pokreta prošlo je kroz dvodnevi kurs političkog delovanja zasnovanom na onome šta su uradili Srbi, piše američki dnevnik. Nova grupa pod imenom Kmara (Dosta) osnovana da okupi nezadovoljnu omladinu. Ona je organizovala kurs obuke nekih 2.000 regruta zasnovan na srpskim savetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: