Srbi u Hrvatskoj će možda podržati HDZ

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 24.11.2003.

14:59

Default images

S obzirom na to da Vlada Ivice Račana nije pokazala spremnost da efikasno rešava probleme Srba u Hrvatskoj, postoji mogućnost da će srpski poslanici u novom sazivu Sabora podržati HDZ. To je, u izjavi za Radio B92, najavio Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i novoizabrani poslanik u parlamentu. Stanimirović je izjavio da su dve suprotstavljene koalicije u Hrvatskoj – identične što se tiče srpskih interesa, ali da bi podrška Srba HDZ-u imala svojih prednosti: "HDZ ima za nas svoj greh, sigurno, koji će možda lakše da ispravi nego koaliciona vlada Račana, jer kad bi to Račan činio, onda bi oni njega prozivali kao izdajnika Hrvatske. Međutim, HDZ koji je naneo grah našem narodu, on će imati i neko moralno pravo vezano za ulazak u EU i da kaže – da, moramo vratiti Srbe, moramo im dati imovinu, moramo obnoviti to da bi Hrvatska napredovala ka EU. Mislimo da će oni imati manevarskog prostora da hrvatskoj javnosti to lakše predoče, nego dosadašnja koaliciona vlada". Stanimirović je još naglasio da pregovori tek treba da počnu i da još ništa nije izvesno.

Samostalna demokratska srpska stranka osvojila je sva tri mesta koja Srbima iz Hrvatske pripadaju u Saboru. Srpski poslanici će i HDZ-u i SDP-u ispostaviti svoje uslove za podršku, kaže predsednik stranke Vojislav Stanimirović: "Na prvom mestu je povratak izbeglica, povratak imovine, obnova kuća, dosledna primena zakona a ne diskriminacija kao što je dosad bilo, i mi možemo da razgovaramo sa bilo kojom vladom. Ali, nije ovde još ništa završeno, nije još ništa gotovo. Biće velike polarizacije snaga".

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac danas je izjavio da je zadovoljan rezultatima parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i ulaskom njegove stranke u hrvatski Sabor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: