Nastavlja se proces formiranja saveza pred izbore

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2003.

10:30

Default images

Postalo je poznato ko će s kim u savezima i koalicijama, a ko samostalno, izaći na parlamentarne izbore u Srbiji. Na listi Demokratske stranke naći će se predstavnici Građanskog saveza Srbije, Demokratskog centra i Socijaldemokratske unije, dok će na listi G17 plus biti funkcioneri Socijaldemokratske patije. U koaliciji će biti stranke Vuka Draškovića i Velimira Ilića, ali i Borislava Pelevića i Marjana Rističevića. Na izbore samostalno izlaze Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije, Demohrišćanska stranka Srbije i Liberali Srbije.

Poslednja objavljena koalicija je ona Nenada Čanka, Rasima Ljajića, Jožefa Kase i Branislava Kovačevića, to jest predsednici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Sandžačke demokratske partije, Saveza vojvođanskih Mađara i Lige za Šumadiju. Oni su se dogovorili da će se koalicija zvati "Zajedno za toleranciju-Čanak-Kasa-Ljajić", a da prvi na listi bude Kovačević. Lideri koalicije su, u izjavi novinarima, istakli da su razlozi za udruživanje visok cenzus za stranke nacionalnih manjina, ali i rezultati predsedničkih izbora, na kojima je krajnja desnica ostvarila visok rezultat.

Kasa je najavio mogućnost proširenja koalicije. “Obavljeni su razgovori s političkim strankama Hrvata u Vojvodini i oni će sigurno učestvovati u izbornoj borbi. Obavljeni su i prvi razgovori s mađarskim političkim strankama, a prema prvim izjašnjavanjima nije isključeno da će i oni učestvovati s nama”, kaže Kasa.

U nedelju je potvrđeno i da će DC i SDU, pored GSS, biti prisutni na izbornoj listi “Demokratska stranka-Boris Tadić”. Glavni odbor DC je potvrdio i odluku DS da Dragoljub Mićunović bude nosilac liste. “Bilo je mnogo priča o utapanju. Nema utapanja, nismo mi utopljenici, mi smo ravnopravna stranka koja s drugom strankom, koja je po programu bliska, hoćemo da sarađujemo što je moguće bliže. Svi procesi integracija će se odvijati postepeno i posle izbora”, kaže Mićunović. On je najavio da će, pre nego što lista DS s njim na čelu bude zvanično potvrđena, tražiti da na toj listi ne bude kompromitovanih pojedinaca. “Moramo da pogledamo kompletnu listu i onda ćemo na osnovu toga videti šta od toga objektivno postoji kao problem između nas, a šta je propgaandni pokušaj da neko bude ocrnjen”, kaže Mićunović.

Član Predsedništva DS Nenad Bogdanović najavio je da će u narednih nekoliko dana DS odlučiti da li će se na izbornoj listi naći potpredsednik stranke Čedomir Jovanović. Gostujući u emisiji “Utisak nedelje” na televiziji B92, Nenad Bogdanović i komentator lista “Vreme” Stojan Cerović odgovorili su na pitanje da li bi Jovanović trebalo da se nađe na listi demokrata. “Za poslednjih sedam ili osam meseci javno mnjenje u ovoj zemlji je kreirano smišljeno i organizovano iz raznih centara i uz mnogo novca i neki ljudi, koji možda nisu ni zaslužili ono što im se desilo u javnosti, platitli su cenu onoga što je DS uradila. Nije Jovanović jedini koji je predmet takvih priča, on je samo najistureniji zato što je potpredsednik stranke. Mi ćemo učiniti sve da lista DS i DS što bolje prođu na izborima”, kaže Bogdanović. “Mogu da se složim da je bilo medijskih preterivanja, ali moj je utisak da bismo i mi i DS prošli mnogo bolje ako se na listi DS ne bi našao Jovanović, njegov imidž u javnosti je prilično loš”, kaže Cerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: