Janjušević poziva Radovića na test poligrafom

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2003.

17:51

Default images

Bivši savetnik premijera Srbije za bezbednost Zoran Janjušević koji je kao i Nemanja Koleser, posle tri meseca bežanja od novinara, odlučio da se oglasi u medjima, pozvao je Aleksandra Radovića, bivšeg prvog poreznika Srbije, da zajedno odu na detektor laži kako bi se utvrdilo ko od njih dvojice govori istinu. Prethodno je, podsetimo, Janjušević izneo tvrdnju da su Radović i Đelić od njega zahtevali da im dostavi listinge telefonskoh razgovora Bogoljuba Karića i Milenka Smiljanića. Radović je u međuvremenu to demantovao. Janjušević i pored demantija ostaje pri  svojoj tvrdnji i u izjavi za B92 objašnjava da je to trebalo da bude kontrausluga. "Želim da kažem da sam ja od gospodina Radovića tražio uslugu da za oca od mog prijatelja dozvoli da porez na kuću plati u ratama, a on mi je za kontrauslugu, nek se seti, tražio listinge gospodina Smiljanića i Karića. Znači, ne prisluškivanje već listinge telefona. Da bi dokazali ko govori istinu, u ovom trenutku nudim gospodinu Radoviću, da idemo na poligraf, ili detektor laži, da s eveć jednom dokaže ko govori istinu”, rekao je Janjušević.

Ovakva tvrdnja Zorana Janjuševića nameće pitanja na osnovu čega on uopšte poseduje listinge bilo čijih telefonskih razgovora. ”Ja ne raspolažem nikakvim listinzima, zato što je to protivzakonito, ja ne znam odakle mu ta ideja, ja sam rekao da je tražio protivuslugu”, rekao je Janjušević. Upitan zašto tek sada iznosi takve tvrdje, Janjušević je odgovorio: ”zato što me pogađa neistina koja se o meni svakodnevno objavljuje u medijima."

Podsetimo, dvojicu bivših vladinih službenika, Zorana Janjuševića i Nemanju Kolesera, G17 plus je pre nekoliko meseci optužila da su učestvovali u pranju novca. Pre tri dana, tačnije u subotu uveče njima su uručena rešenja za plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 24,9 miliona dinara. "Ta rešenja se odnose samo na uplate čiju je proveru tražilo tužilaštvo", rečeno nam je tada u poreskoj upravi. Iako ovo može da predstvalja i svojevrstan dokaz da su njih dvojica bili umešani u pranje novca, Janjušević sada iznosi sasvim drugačiji podatak. “Ne, nije reč o pranju novca, ja ću da platim porez, ali ću dokazati da ću biti jedan jedini od devet miliona građana koji će platiti porez na zamenu maraka u evro. Optužba za pranje novca, ja uopšte ne plaćam porez za pranje novca, ja sma dobio rešenje da platim porez na novac koji sam zamenio, marke u evro, kao jedan od devet miliona građana Srbije. Kad ste i vi verovatno, u onih šest meseci, zamenili marke u evre”, rekao je Janjušević. Ova izjava Zorana Janjuševića unela je dodatnu zabunu. Da li su on i Nemanja Koleser dobili rešenje da plate porez povodom tužbe koju je uputila G17 plus ili ne?U poreskoj upravi Radiju B92 je rečeno da je Zoran Janjušević u poreskom postupku i da kao slobodan građanin može da priča šta želi, ali da niko iz poreske uprave nema pravo da komentariše njegove tvrdnje. Kolesar i Janjušević su dobili rešenje u kojem im je sve objašnjenjo i imaju priliku da se žale drugostepenom organu, rečeno nam je u poreskoj upravi. Poreska policija trenutno provera da li su Kolesar i Janjušević utajili porez na uplate. Ako se dokaže da je u pitanju poreska utaja, koja se tretira kao krivično delo, za to je predviđena zatvorska kazna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: