Grosman razgovarao sa Holkerijem

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2003.

09:05

Default images

Podsekretar američkog Stejt departmenta Mark Grosman izjavio je u sredu u Prištini da se SAD u ovom trenutku ni na koji način ne određuju o finalnom  statusu Kosova i da snažno podržavaju stav da se o statusu može razgovarati jedino posle ispunjenja osam standarda koje je postavila međunarodna administracija na Kosovu, prenosi novinar UNMIK radija Zoran Ćulafić. Grosman je posle sastanka sa šefom UNMIK-a Harijem Holkerijem i predstavnicima Kontakt grupe rekao da Vašington veruje da je Kosovo sposobno da ispuni zacrtane standarde do sredine 2005. godine, uključujući tu i povratak raseljenih, dijalog sa Beogradom i slobodu kretanja za sve. Ukoliko se predviđeni nivo standarda ispuni, rekao je Grosman, do otvaranja pregovora o finalnom statusu Kosova moglo bi da dođe čak i ranije, ali je naglasio da bi pregovori o konačnom statusu takođe mogli da budu odloženi i za period posle sredine 2005. godine, u slučaju da Kosovo ne dostigne predviđene standarde.

"Standardi moraju da budu jasni, precizni i merljivi i to je posao specijalnog predstavnika generalnog sekretara na Kosovu", rekao je Grosman i dodao da sve strane moraju raditi na realizaciji tog, kako se izrazio, radnog plana. "Veoma je važno da shvatimo da ne možemo odrediti budući status Kosova dok ne ostvarimo ove standarde i fokusiraćemo se na napredak u sprovođenju ovih standarda", rekao je Grosman, uz opasku da i Beograd mora da ispuni svoj deo obaveza.

Šef UNMIK-a Hari Holkeri izjavio je da je veoma zadovoljan podrškom koju je dobio iz Brisela i od Kontakt grupe za dostizanje standarda pre otvaranja razgovora o finalnom statusu. "Taj proces ne može početi sve dok se ne načini značajan pomak u dostizanju standarda, uključujući tu i dijalog sa Beogradom", rekao je Holkeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: