Zeri i Koha: Neprihvatljivo odbijanje Beograda

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.11.2003.

14:52

Default images

Prištinski dnevnici "Zeri" i "Koha ditore" ocenuju u ponedeljak da je neprihvatljivo to što Beograd odbija da "raspusti paralelne strukture" na Kosovu. Oba dnevnika objavljuju komentare o tome da je potpredsednik Vlade Srbije i šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović odbacio takve zahteve, tvrdeći da to nisu nikakve paralelne strukture.

"Zeri" podseća da je u svom izveštaju o Kosovu generalni sekretar UN Kofi Anan između ostalog pomenuo "postojanje srpskih paralenih struktura i da ih treba raspustiti. Sličnu izjavu imao je i šef UNMIK-a Hari Holkeri na sednici Seveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o Kosovu. Taj dnevnik piše da je Holkeri tada izjavio da "te strukture" predstavljaju prepreku za stabilizaciju stanja na Kosovu. "Zeri" piše da Holkeri ne treba da se obazire na stavove Beograda o tome, jer je nesumnjivo da postojanje takvih struktura nije predviđeno Rezolucijom 1244 o Kosovu. "Ovde, dakle, ne može biti duplih kriterijuma. Srpske paralelne strukture na Kosovu su faktičko negiranje UNMIK-a i kosovskih institucija, stvorene nakon opštih i lokalnih izbora", piše u komentaru koji je potpisao izdavač tog dnevnika Bljerim Šalja. Dnevnik "Koha ditore" u komentaru svog izdavača Vetona Suroia ističe da je izjava Beograda o paralelnim strukturama "izazov" i da Čovićeva izjava predstavlja "diplomatski šamar". "Izgleda da ovaj Čovićev diplomatski šamar UN ne mogu da prevaziđu tako lako, kao ni velike sile koje vode politički proces na Kosovu", piše u komentaru "Kohe ditore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: