Paunović: Činovnici MUP lažu

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.11.2003.

09:56

Default images

Advokat ministra unutrašnjih poslova Srbije Dušana Mihjalovića Aleksandar Lojpur najavio je tužbe protiv potpredsednika te stranke Mlađana Dinkica i predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać. Posle odluke Tužilaštva da je dokumentacija G17 plus o Mihajlovićevim zloupotrebama položaja nedovoljna i nepotpuna, Lojpur ocenjuje da je Dinkić počinio krivično delo lažnog prijavljivanja. Kada je reč o ocenama Verice Barać o toj aferi, Lojpur smatra da se radi o kleveti s teškim posledicama. Lojpur podseća da je, bez obzira na to što u Srbiji nije donet zakon o sprečavanju sukoba interesa, Mihajlović u aprilu 2001, po stupanju na dužnost ministra, “otuđio svojih 6 odsto u firmi ‘Arijus’, što nije bio dužan ni po najrigoroznijim evropskim pravilima”. Lojpur negira da je Mihajlović na bilo koji način odlučivao o tenderima u MUP i da je bilo koja njegova firma poslovala s državnim institucijama.

G17 plus je prošle nedelje optužila Mihajlovića da je oštetio državu za oko 2,5 miliona evra u fiktivnom poslu u kom je njegova firma “Arijus” obezbedila kompjutere i kompjutersku obuku za pripadnike MUP Srbije. Navedena firma je, u međuvremenu, demantovala da je Mihajlović njen vlasnik, a MUP je saopštio da u tenderima koje je raspisivao nisu učestvovali ni sadašnji, ni bivši pripadnici tog ministarstva.

Predsednik Izvršnog odbora G17 plus Goran Paunović, u emisiji “Utisak nedelje” TV B92 optužio je, međutim, oficire i činovnike MUP da lažu. “Gospoda Milićević i Anucović, koja se pre neki dan držala konferenciju za novinare, izjavila su da oni nemaju pojma o vlasničkom kapitalu u ‘Arijusu’ i drugim firmama koje su učestvovale na tenderu. Slobodan Paunović, koji je direktor te firme u suosnivač s Mihajlovićem, bio im je šef kao načelnik Službe za internet u MUP Srbije, to su ljudi koji su radili s njim, Milićević je bio podređeni Paunoviću. On veoma dobro zna šta je ‘Arijus’ radio, ‘Arijus’ to nije radio prvi put, on je to radio u vreme Miloševića”, kaže on.

Stranka G17 plus je prošle nedelje u javnost iznela i podatak da Mihajlović poseduje veći broj junadi i bikova za tov na privatnim farmama u Srbiji. Goran Paunović je Mihajlovića optužio da koristi svoj položaj u Vladi kako bi tu stoku prodao stranim partnerima. “On kao ministar policije prima strane delegacije i preko tih prijema i razgovora prodaje te svoje bikove, a to je već sukob interesa. On je ministar policije, a vrlo rado prima razne strane delegacije privrednog karaktera i pravi poslovne delegacije. Primio je jednu tursku privrednu delegaciju, koja nema veze s policijom, a znamo, imamo dokaze, da im je prodao bikove”, kaže on.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, gostujući u “Utisku nedelje”, ponovila je da je, ukoliko pravosuđe utvrdi da su navodi stranke G17 plus o Mihajloviću tačni, reč ne samo o sukobu interesa, već i o krivičnom delu koje podleže sankcijama krivičnog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: