Skupština prekinula sednicu, nastavak u sredu

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2003.

11:22

Default images

Nakon što je vladajuća koalicija prvi put u poslednje tri godine ostala bez većinske podrške u parlamentu, poslanici skupštine Srbije započeli su raspravu o poverenju predsednici skupštine i vladi Srbije.

Izuzimajući vreme za replike, za raspravu o poverenju Nataši Mićić predvidjeno je deset sati, a sednica koja je u četvrtak započela biće nastavljena u sredu. Na početku sednice, Mićićeva je i sama zatražila da se raspravlja o njenom poverenju: “Kada sam izabrana za narodnu poslanicu zajedno sa većinom iz DOS-a, imala sam jasnu viziju kako treba da izgleda Srbija i šta treba da uradimo da bi do takve Srbije došli. Država u kojoj će građani imati jasnu perspektivu, koja će zavisiti najviše od njih samih, a ne od države, partije ili moćnih pojedinaca. U kojoj će patriotizam biti sigurna budućnost, a ne iracionalne kolektivističke teorije iz prošlosti. Da li i dalje iza tih vrednosti stoji većina ove skupštine, pokazaće, naravno, i rasprava i glasanje o mom poverenju. Apsolutno tvrdim da nikada nisam prekršila ni Ustav ni zakon, i zato sam potpuno mirna, savest mi je mirna. To je za mene u ovom trenutku najvažnije, a vi glasajte, gospodo, po svojoj savesti”, rekla je Nataša Mićić.

Predstavnici radikala zatražili su smenu Mićićeve, dok je šef poslaničke grupe DSS u Skupštini Srbije Dejan Mihajlov ocenio je da je rasprava o poverenju predsednici parlamenta "rasprava o politici koju je ona sprovodila u republičkom parlamentu": “Vi ste obavezni gospođo Mićić, da kada vidite da ima više kartica nego poslanika, tražite da te kartice budu izvađene, da se starate o tome da svako glasanje bude validno, da se starate o tome da se u ovoj skupštini poštuju ustav i zakoni, da sprovodite poslovnik i vi niste prvi među jednakima, jer vi po ustavu i po poslovniku imate više prava od nas, naročito ako ih uzurpirate. Vi ovde pravdate krađu prilikom izbora guvernera NBS. Sve i da ste do sada dobro radili, vi prikrivate krivično delo, vi ste saučesnik u izvršenju krivičnog dela, vi ste najodgovorniji za krivična dela koja se u ovoj skupštini vrše”, kazao je Mihajlov.

Priznajući da je vladajuća koalicija ostala bez većine u skupštini, potpredsednik vlade Čedomir Jovanović izjavio je novinarima da će u predstojećoj raspravi biti jasno rečeno šta je do sada urađeno, a da se onda može govoriti o izborima. "Nećemo praviti kompromise i ne pristajemo da budemo manjinska vlada", rekao je Jovanović, dodajući da će izbora u Srbiji biti ako to bude zavisilo od Demokratske stranke i vladajuće koalicije. Jovanović je za skupštinskom govornicom naveo da u parlamentu više nema "potrebnog kvaliteta" da bi se sprovele reforme u Srbiji, ali da taj kvalitet postoji u Srbiji: “Mi smo kao vladajuća koalicija podelili odgovornost i sa političkim strukturama u društvu, ali i sa onim drugim sistemima na kojima jedno društvo počiva. Podelili smo odgovornost sa sudovima i sa pravosuđem, ali dve i po godine posle toga nismo dobili ni jedan odgovor na sva ona pitanja koja smo dve i po godine postavljali. Zbog toga, u danima koji dolaze, pred nama, moramo pokrenuti novu Sablju u kojoj će se saopštiti istina otkriti interesi koji ruše demokratski poredak u Srbiji, a ne nas kao protagoniste tog poretka, jer mi kao pojedinci nismo bitni. Nema tog pojedinca koji je samo po sebi značajniji od posla koji se mora raditi”, kazao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe DOS - reforme Srbije, Bojan Pajtić, zamoljen da pojasni izjavu potredsednika DS, Čedomira Jovanovića, koji je najavio nastavak akcije "Sablje", novinarima je rekao: “Ne, on je najavio akciju Sablja u smislu obračuna sa organizovanim kriminalom i sa kriminalom uopšte. Suđenja koja su u toku i koja se odnose na organizovani kriminal i koja će početi oko jeseni jesu nešto što će sigurno doprineti ozdravljenju i na našoj političkoj sceni i uopšte je to za mentalno zdravlje nacije veliki pozitivni impuls i to je to”, kazao je Pajtić.

Kako saznajemo, u raspravi o poverenju vladi učestvovaće svi ministri, sa izveštajima o tome šta je urađeno u toku mandata. Podsetimo, predsedništvo vladajuće koalicije sinoć je odlučilo da raspravu o vladi i predsednici skupštine skine sa dnevnog reda Skupštine Srbije, međutim kada je ovu odluku jutros odbila Socijaldemokratska partija, inače članica DOS-a, šef poslaničke grupe DOS-Reforme Srbije Bojan Pajtić povukao je zahtev za izmenu dnevnog reda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: