Posle sednice Predsedništva DOS u opticaju i izbori

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2003.

09:16

Default images

Lideri 15 stranaka DOS, koji su prisustvovali višečasovnom sastanku u sredu uveče, sa izuzetkom Socijaldemokratske partije, potpisali su sporazum po kom bi sa dnevnog reda sednice Parlamenta trebalo da budu skinute tačke dnevnog reda koje se odnose na raspravu o poverenju predsednici Skupštine i Vladi Srbije. Kako je na sednici Predsedništva DOS zaključeno, o tome bi u Parlamentu bilo raspravljano odmah po okončanju predsedničkih izbora. Socijaldemokratskoj partiji je ostavljena mogućnost da do početka sednice potpiše sporazum. “Ukoliko potpisani dokument nije moguće sprovesti, slede vanredni parlamentarni izbori”, saopštio je predsednik Demokratske alternative Nebojša Čović

U sporazumu koji je potpisalo 15 lidera DOS, bez SDP i predstavnika Demohrišćanske stranke Srbije, koja je zamrzla članstvo u DOS, navodi se da će do kraja novembra biti predložena rekonstrukcija Vlade i usvojen budžet za 2004. Takođe je dogovoreno da do kraja prvog redovnog jesenjeg zasedanja Parlamenta bude izglasan Predlog izmena i dopuna izbornog zakona koji je predložila SDP i uvođenje redovnog TV-prenosa skupštinskih zasedanja na posebnom parlamentarnom kanalu. Postignut je i dogovor da do kraja novembra bude usaglašen predlog novog Ustava.

Dragoljub Mićunović je poručio da je Predsedništvo DOS svesno svoje odgovornosti za funkcionisanje političkog sistema i međunarodni položaj zemlje i da je spremno da demonstrira jedinstvo u nalaženju načina da trenutna kriza bude prevaziđena. “Predsedništvo DOS smatra da su izbori pravi način za rešavanje pitanja, ali da se oni odigravaju po jednom normalnom redosledu, da prvo idu predsednički izbori i da ih ne treba ometati naknadnim kampanjama, a kada budu završeni predsednički izbori odmah možemo razgovarati o parlamentarnim izborima. Spremni smo da sve probleme rešavamo kroz dijalog sa opozicijom i smatramo da je u ovom trenutku važno da sednica Parlamenta protekne u redu, da možemo da se izjasnimo o redosledu poteza, a mi očekujemo da će se tome pridružiti SDP”, kaže Mićunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: