Ukoliko SDP ne odustane od dnevnog reda, danas raspisivanje vanrednih izbora

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2003.

04:06

Default images

Ni posle skoro pet sati razgovora, lideri DOS-a noćas nisu uspeli da usaglase zajedničku strategiju pred sednicu Skupštine Srbije, koja je zakazana za danas. Naime, lideri stranaka vladajuće koalicije postigli su rano jutros na Predsedništvu DOS-a sporazum da se sa dnevnog reda prvog jesenjeg zasedanja parlamenta skinu predlozi za raspravu o poverenju predsednici Skupštine i Vladi Republike Srbije i da se o tome raspravlja odmah nakon završetka predsedničkih izbora. Sporazum, medjutim, nije potpisao predsednik Socijaldemokratske partije Slobodan Orlić.

Podsetimo, upravo zbog insistiranja SDP-a da glasa za predloženi dnevni red, u utorak nije održana skupštinska sednica. Kako saznaje Radio B92, ukoliko Orlić danas do 10 sati – za kada je zakazan početak sednice – ne potpiše sporazum, parlament neće ni početi sa radom, a umesto toga biće raspisani vanredni parlamentarni izbori. Izvor iz vladajuce koalicije rekao je nasem Radiju da je Orlić noćas liderima vladajuće koalicije poručio da ne može da garantuje za to kako će glasati poslanici njegove stranke, i da je raspisivanje vanrednih izbora najverovatnija opcija.

Inače, u sporazumu koji je noćas noćas potpisan, 15 lidera DOS-a obavezuju se da će predložiti skupštini rekonstrukciju Vlade Srbije do kraja novembra 2003. godine, kao i da će do kraja novembra usvojiti budžet za 2004. godinu. Članice DOS-a obavezale su se i da će do kraja prvog redovnog jesenjeg zasedanja parlamenta izglasati Predlog izmena i dopuna izbornog zakona koji je predložila SDP, kao i uvodjenje redovnog TV prenosa skupštinskih zasedanja na posebnom parlamentarnom kanalu. "Uvažavajući potrebu da se donese novi Ustav Republike Srbije članice DOS-a se obavezuju da do kraja novembra usaglase zajednički predlog", piše u sporazumu. Osim SDP-a, ovaj sporazum nije potipsala ni Demohrišćanska stranka Srbije, koja je ranije zamrzla svoje članstvo u vladajućoj koaliciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: