SDP i dalje zahteva stari dnevni red, ali neće obarati Vladu i N. Mićić

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2003.

15:28

Default images

Gostujući u Vestima Televizije B 92 predsednik Socijaldemokratske partije Slobodan Orlić rekao je da je još u sredu trebalo doneti odluku o početku rasprave prema dnevnom redu koji je predložila predsednica parlamenta Nataša Mićić: “I kada govorimo o Nataši Mićić, njeno poverenje, barem prema nama, neće biti sporno. Ne znam kakvi su motivi SRS, ali Socijaldemokratske partije jesu da ona mora da omogući da se ponovo vrate direktni televizijski prenosi, sporan izbor guvernera Narodne banke Srbije takođe mora predmet njene lične odluke i preporuke kao i to da se izborni zakon, koji je predložila SDP na osnovu CESID-ovog izbornog modela nađe na dnevnom redu skupštinoskog zasedanja, jer, složićete se, on ne može da se menja u izbornoj godini nego u godini pred izbore, pa ako predviđamo da će oni biti 2004. godine, onda pretpostavljam da sada mora da se promeni izborni zakon”, kazao je Orlić.

Član predsedništva Socijaldemokratske partije Vlatko Sekulović, koji je u tokom jučerašnjeg dana učestvovao u pregovorima sa predstavnicima Demokratske stranke u Skupštini Srbije, izjavio je u sredu za Radio B92 da njegova stranka ostaje pri zahtevu da se tačke na kojima bi se raspravljalo o poverenju predsednici Skupštine Srbije i Vladi Srbije ostanu na dnevnom redu, ali i da SDP neće glasati za smenjivanje niti Nataše Mićić, niti Vlade Srbije. Sekulović je rekao da SDP ničim nije trgovala, niti je nešto uslovljavala. Jedini zahtev SDP-a je da ostane dnevni red kojim bi se glasalo o poverenju Vladi i predsednici parlamenta Nataši Mićić. To je dobilo značaj "koji ne zaslužuje", rekao je Sekulović. S obzirom na to da su prihvaćeni dosadašnji zahtevi SDP-a, a to su direktni TV prenosi, stavljanje na dnevni red izmena i dopuna Zakona o izboru narodnih poslanika i nagoveštaj rešavanje spora oko izbora guvernera, Sekulović kaže da je SDP saopštila i svoj jasan stav povodom glasanja o spornim tačkama. "Mi smatramo da od te rasprave ne treba bežati, da ona treba da bude iskorišćena koko bi se dodatno poboljšao rad Parlamenta i pogotovo Vlade. SDP insistira i na drugom pitanju, a to je rekonstrukcija Vlade Republike Srbije", rekao je on.

Ukoliko SDP ne odustane od svog stava da na dnevnom redu ostanu tačke o izglasavanju nepoverenja Nataši Mićić i Vladi Srbije, strategija DOS-a, prema nekim informacijama biće da se te dve tačke zamene i tako usvoji dnevni red. Međutim, kako je za B92 izjavio poslanik Građanskog saveza Srbije u Skupštini Srbije Ivan Andrić, tako neće biti rešen problem, jer GSS insitira da se rasprava o poverenju Nataši Mićić uopšte ne nađe na dnevnom redu. Ivana Andrća pitali smo da li je to na neki način ucena. “Ovde se radi o jednom zajedničkom stavu između nas i Demokratske stranke, znači, nije reč o uceni, reč je o dogovoru, a to je da postoji nekoliko stvari oko kojih ne sme biti nikakve ucene sa strane o pružanju podrške. Tih nekoliko stvari su predsednik Skupštine, Vlada, odnosno premijer i budžet. Oko tih stvari mi nismo spremni da pregovaramo. Svaka ucena i sve ono što se tu pokušava podmetnuti i tražiti za uzvrat, u suštini može da predstavlja jednu činjenicu, a to je da DOS više nema većinu u Skupštini Srbije”, rekao je Andrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: